Krönika
3 juli 2023 20:00

Korruption, jäv, ljug och annat fuffens

Gästkrönika"Byt fuffens mot öppenhet med vanligt hederligt slit, vetja" - det säger Ridsports gästkrönikör Sigrid Bergåkra, som inte gillar allt ohederligt som ingår i hästvärlden. Sigrid nämner såväl pengatvätt som knarkpengar i hästköp, och det vill hon få stopp för.

Korruption, jäv, ljug och annat fuffens
Sigrid Bergåkra är unghästutbildare, tävlingsryttare, B-tränare, lantbrukare, uppfödare, delägare och tränare på Naturlära Ridgymnasium på Bergåkra gård i Vallsta, Hälsingland. Foto: Roland Thunholm

Regler, hur ser man till att de efterlevs? All sport kräver regelverk. Vissa tycker att en regel kan bekräfta undantaget och är till för att brytas, medan andra följer allt slaviskt, men i stället övertolkar. Det är inte lätt, de flesta vill ju göra rätt!

Startordningen i dressyr till exempel, vilken instans eller nämnd granskar en sån yttepytte världslig sak? Alla som har anmält får ju starta så vad ska det spela för roll? Det politiska målet för ett dressyrekipage är att få starta näst sist, då har man nått något mer värt än många kan ana! Det är inte bara det praktiska att det finns tid för att förbereda för prisutdelning, det är något magiskt med just detta startnummer vid just bedömningstillfället. Dressyr ÄR politik, men tro mig – det ÄR den som rider bäst som vinner! Alla domare kan sin sak och ingen ska klaga som inte själv gått domarutbildningen.

Alla domare kan sin sak och ingen ska klaga som inte själv gått domarutbildningen.

Det är inte alla gånger som den bästa ridningen vinner i hoppning dock. Det kan se illa ut men gå felfritt. Bommarna ligger dock kvar i fler klasser ju bättre ryttaren rider. Viktigast är ändå att hästarna mår bra oavsett gren, hästvälfärden får inte stryka på foten för att vi vill vinna!

Policys för trakasserier tas fram, lätt att säga, svårare att efterleva. Sporten ska vara så ren som möjligt, men hur går det med pengarna som cirkulerar i hästbranschen som är alla andra färger än vita? Kanske clean sport även kräver rena företag utan olagliga förehavanden.

Runt hörnet, det vill säga på andra kontinenter, är det inte helt ovanligt att hästar förekommer i pengatvätt och att knarkpengar cirkulerar i hästköp. Vem vågar sätta stopp för dem i sporten … inte jag. Jag är en ensamstående mamma som får en svettpärla av att säga till om en extra spånbal i sekretariatet.

Byt fuffens mot öppenhet med vanligt hederligt slit, vetja.

Vi är många med mig som är fegisar men som anar vad som försiggår bakom kulisserna. Det är inte ungdomarna som skjuts i förorterna som ensamma ska bära hundhuvudet. Som bonde i en idyllisk by är det svårt att se hur det hänger ihop, men snabba cash finns i många sammanhang. Byt fuffens mot öppenhet med vanligt hederligt slit, vetja.

Målbilden är att alla ridsportgrenar får möjlighet att överleva i framtiden. För våra framtida barn: satsa på god hästvälfärd och god värdegrund bland utövarna.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden