Avelsnyheter
26 juni 10:47
Ridsportplus

Kortare fertilitet när unga ston sätts i avel

BetäckningAtt betäcka 2-årsston kan ge snabbare avelsframsteg. Men en stor studie på fullblodston visar att ju tidigare att sto betäcks desto tidigare avtar också hennes fertilitet.

Kortare fertilitet när unga ston sätts i avel
Inom fullblodsaveln är det vanligt att betäcka 2-åriga ston, medan det inte sker lika ofta inom varmblodsaveln. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns gott om exempel på erfarna och framgångsrika uppfödare som tar föl på sina 2-åriga ston om de uppfyller kriterier för tillväxt, mental mognad och normal brunst.

Trots gott utfall finns det en tendens att förmänskliga företeelsen, att jämföra unga ston med unga flickor.

Forskningen på ämnet är förhållandevis liten, det är långa cykler för att utvärdera utfallet och att skapa en referensgrupp för att kontrollera resultatet är nästan omöjligt.

I galoppvärlden har mycket statistik samlats in under flera år, och statistiken visar fullblodens prestationer i förhållande till födelsedata och härstamning.

I en studie från 2006 studerades fullblodsåringar som satts i träning under två år, och deras hälsa och resultat följdes upp. Bland annat letade man samband mellan andra faktorer än träning och miljö som påverkar den unga hästens hälsa och hållbarhet. Studien utfördes på 335 hästar och det var första gången det gick att påvisa att skadefrekvens (frakturer) hos en häst kan vara påverkad av tidig skelettutveckling.

Förstföderskor har bäst resultat

Jeffrey-fawcett
Jeffrey Fawcett, är biolog och forskare på RIKEN Interdisciplinary Theorethical and Mathemathical Sciences Program (iTHEMS).

De bästa resultaten hade föl till ston som var förstagångsföderskor. Skadefrekvensen ökade med ålder på modern och vilken avkomma i ordningen hästen var. I en studie publicerad 2021, utförd på ett universitet i japanska Saitama, jämfördes data från fullblodsbetäckningar och fölets resultat mellan 1997 och 2017. Totalt ingick 364 724 betäckningsförsök i studien. Biologen och forskaren Jeffrey Fawcett har tittat på många olika faktorer i det stora datamaterialet.

Ett av områdena är hur länge ston är fertila och vad som påverkar detta. Det är ett välkänt faktum att stoets fertilitet avtar med ålder och resultaten från studien visar att det är en gradvis försämring ju äldre stoet blir.

Tillsammans med det japanska galoppförbundets forskningsavdelning, under ledning av Fumio Sato, tittade de vidare på sambanden mellan avelstonas ålder, hur de fungerar i avel och hur avkommorna har presterat.

Inom galoppen börjar många hästar tävla redan som 2-åringar, en del efter att ha förberetts för åringsauktioner.

Resultatet att fertiliteten sjunker är inte förvånande. Det som är nytt är att det finns ett samband mellan hur tidigt i stoets liv avelsarbetet börjar och hur gammal hon är när fertiliteten avtar. Resultaten från det stora japanska materialet visar att ju tidigare ett avelssto blir betäckt i sitt liv desto tidigare börjar hennes fertilitet att sjunka.
– Ganska överraskande fann vi att nedgången började redan efter första betäckningsförsöket. Till exempel, under sin livstid har ston som betäcks första gången som 4-åringar ett högre fölresultat (betäckningar som leder till dräktighet och föl, reds anm) än ston som betäckts som 3-åringar. Detsamma gäller för 5-åringar som har ett högre fölresultat än motsvarande 4- och 3-åringar, sa Jeffrey Fawcett när studien presenterades för The Horse.

Selektion gynnar äldre ston

Samma studie finner också stöd för att de bästa avkommorna föds i början på avelskarriären. Det finns dock ett förbehåll då uppfattningen tidigare har varit att äldre och etablerade ston levererar bäst. Enligt Fawcett har dessa ofta fått bättre förutsättningar när det gäller hingstval – det har skett en selektion som har gynnat utfallet vid användning av lite äldre ston.

De här stona levererade sina bästa avkommor i början och nedgången med ålder är signifikant, trots starka val av fäder. Bäst resultat har fullblodsston som satts i avel vid sex-sju års ålder, i hög korrelation med att de själva presterat på banan. De egenskaperna, bevisade i löpresultat, har följt med till avkommorna.

Källor:

  • Fracture rate in thoroughbred racehorses is affected by dam age and parity. Kristien L P Verheyen et al.
  • Effect of advancing age on the reproductive performance of japanese thoroughbred broodmares. Publicerades i the Journal of Equine Science 18 juni, 2021.

Fakta

Querly Chin

Qerly-chin-2
Querly Chin Foto: Yvonne Karlsson

Många av de legendariska stona i modern hoppning är betäckta som 2-åringar och belgiska Querly Chin är ett känt exempel. Hon är född hos Joris de Brabander, veterinär och uppfödare med banbrytande arbete inom embryotransfer. Querly Chin (f -93 e Chin Chin-Pachat II) hoppade på 1,60-nivå och hennes första avkomma, som föddes när hon var tre år, var Merveille de Muze som också tävlat upp till 1,60. Året efter föddes de två stona Narqotique de Muze II och IV, som båda tävlat på hög nivå och har många tävlande avkommor. Genom åren är det många de Muze-ston som betäckts tidigt om de varit redo.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden