Sverige
15 januari 09:53

Kraftig brand på naturbruksgymnasium – flera djur innebrända

TragediNaturbruksgymnasiet i Vreta Kloster utanför Linköping drabbades i natt av en stor brand. Ett stort antal kor och kalvar har brunnit inne, men hästar och människor ska ha klarat sig oskadda. "Det här är det värsta som kan hända", sa rektorn Elisabeth Bringer Hallberg under onsdagsmorgonen.

Kraftig brand på naturbruksgymnasium – flera djur innebrända
Branden syntes vida omkring och boende i området ombads hålla sig inomhus på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Foto: Arkivbild

En kraftig brand bröt i natt ut vid naturbruksgymnasiet i Vreta Kloster utanför Linköping. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaderna övertända och ett stort antal djur var fast i de brinnande stallarna.

Branden är nu under kontroll, men mellan 90 och 100 mjölkkor och 30 små kalvar har brunnit inne. Ungdjuren fanns som tur var i en annan byggnad och var inte i fara, berättade rektor Elisabeth Bringer Hallberg i en TV4-intervju under onsdagmorgonen.
– Det här är helt fruktansvärt. Det värsta som kan hända på ett lantbruk är ju att djurstallarna fattar eld och att djur brinner inne.

På skolan finns även 70 hästar som står på stall, men dessa ska enligt uppgift ha klarat sig oskadda. Skolan har 550 elever, 160 av dem bor på skolan, men elden ska inte ha nått fram till det internat som finns på skolans område. Däremot har den kraftiga rökutvecklingen under morgonen gjort att alla boende elever har skickats hem och skolan är för närvarande stängd.

Rektorn hade inga teorier om hur branden har startat, utan hänvisade till den kommande brandutredningen.

Eftersläckningsarbetet kommer att pågå under hela dagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden