Dressyr
17 februari 09:55

Krav på ändrade regler från flera håll efter Parra-skandalen

InternationelltAmerikanska ridsportförbundet, USEF, arbetar sig snabbt fram mot en regeländring som gör att de kan agera på händelser även utanför tävlingar. I förslaget till nytt regelverk ingår bland annat en skydlighet för den bevittnar hästmisshandel att rapportera detta. Dessutom har Internationella Dressyrryttarklubben gjort ett uttalande i samma riktning.

Krav på ändrade regler från flera håll efter Parra-skandalen
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Rberryphoto

Det amerikanska ridsportförbundet, USEF, presenterar förslagen till ändringar på sin webbplats. Det snabba agerandet har kommit efter ett ”ramaskri” bland medlemmar att göra något, när det stod klart att dressyrryttaren Cesar Parra kanske skulle slippa bestraffning trots sitt våldsamma plågande av hästar han har i träning.

Det var för två veckor sedan som bomben briserade när filmer från den amerikanske ryttarens hemmabas i Florida läckte ut. Internationella Ridsportförbundet, FEI, inledde omedelbart en utredning, precis som USEF och andra aktörer.

Tyska avelsförbund har redan tagit beslut om permanent avstängning av ryttaren.

FEI har ett regelverk som gör det möjligt för dem att agera även på händelser utanför tävlingar, även om detta i praktiken ibland kan vara svårt på grund aktuella länders egna lagar och regler.

Tillämpat på svensk ryttare

Detta regelverk tillämpades till exempel när den svenske landslagsryttaren stängdes av för sexuella trakasserier. Nu vill alltså USEF gå samma väg och föreslår en rad ändringar i sitt regelverk för att kunna agera mot händelser även utanför tävling.

I förslaget ingår bland annat att det ska vara obligatoriskt för den som bevittnar hästmisshandel att rapportera detta till USEF och att funktionärer på tävling ska få större befogenheter att ingripa om en häst behandlas illa vid tävling. Det föreslås också att vidga vad som kan kallas för hästmisshandel.

USEF ber nu sina medlemmar att komma med inspel när det gäller förslaget.

Samma krav från ryttarorganisation

Den Internationella Dressyrryttarklubben har också agerat efter Parra-skandalen och har publicerat ett öppet brev tillsammans med två andra organisationer. Även här uttrycks en önskan om att ansvariga organisationer att kunna agera när hästmisshandel sker även utanför tävlingar.

Brevet är riktat till Internationella Ridsportförbundet, FEI. ”Vår sport har utsatts för en allvarlig risk. En minoritets beteende har varit som en gåva till de som kritiserar vår sport. Det som har hänt har berört alla anständiga människor som älskar och respekterar djur. Djuren kommer först – inte individers ego eller pengar. Sporten har skadats och vi måste göra en gemensam insats för att råda bot på det. Det finns en betydande risk för att dressyren och paradressyren kan äventyras som olympiska grenar”, står det bland annat i det öppna brevet.

Påverka nationella förbund

Dressyrryttarklubben uttrycker en önskan om att FEI tar på sig ledartröjan när det gäller det här arbetet, inte minst med att påverka sina nationella förbund att gå vidare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden