Ponny
29 maj 2014 11:15

Kritik mot inverkansridning

”Jaa du XXX…det där var inte mycket till inverkan…”. Så börjar en mycket saftig kritik från en ryttarförälder mot Svenska Ridsportförbundets nya "Inverkansridning ponny cup" efter den gångna helgens tävling i Umeå.

I kritiken frågar ryttarföräldern, som är jurist, bland annat vad det är som avgör om en ritt är 6,8 poäng eller 7 poäng. Ritten varar i cirka 60 sekunder, ekipaget hoppar tio språng, vad är det som avgör -0,2 i bedömningspunkten Kommunikation – hur häst och ryttare förstår varandra?

”SvRF tänk om och tänk rätt. Inverkan/stil är bra men det ska inte bli ett krav och det ska inte vara ett kval till SM i banhoppning som normalt avgörs på fel och tid. Ett stil/inverkans SM är ett bra initiativ men inte något man skall tvingas till att delta i. Stil/inverkansridning ska vara en frivillig klass och bara under förutsättning att barnen inte utsätts för ytterligare nervositet på grund av att höra andra barns bedömningar innan start samt att barn aldrig någonsin kränks offentligt! Sist men inte minst måste bedömningen verkligen ge något konstruktivt som gör att ekipaget utvecklas. Skriftliga positiva tips och råd som i dressyr måste ges till ryttarna om stil ska tillämpas.

Vad som hänt min dotter vid den muntliga kritiken i Inverkans Ponnycup följer inte Barnkonventionen eller Riksidrottsförbundets stadgar och riktlinjer. Anmälan angående detta har insänts till Riksidrottsförbundet”.

Brevet har skickats till berörda inom Svenska Ridsportförbundet.

Läs hela brevet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden