Sverige
15 januari 2019 16:55

Kritiserad gymnasieutbildning för ryttare läggs ner

SkolaDen gymnasieutbildning som kritiserades av Skolinspektionen för att eleverna behövde ha egen häst läggs ner från och med nästa läsår.

Kritiserad gymnasieutbildning för ryttare läggs ner
Utbildningen läggs ner från och med i höst. (Arkivbild) Arkivbild: Roland Thunholm

”Utbildningen i gymnasieskolan ska vara avgiftsfri” skrev Skolinspektionen då de kritiserade Berga Naturbruksgymnasium för att elever på Nationella idrottsutbildningen ridsport var tvungna att ha egen häst och betala för stallplats.

Nu berättar ATL att skolan lägger ner just ridsportinriktningen från och med det läsår som startar i höst. Elever som redan går på programmet får dock gå färdigt.

På NIU-utbildningen har elever, enligt skolans site, möjlighet att kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning inom idrott. Antagningen skedde genom bland annat ridprov och det gick att söka i samtliga tre olympiska ridsportdiscipliner.

Får låna häst

Berga Naturbruksgymnasium skulle senast i slutet av januari ha vidtagit åtgärder efter kritiken som skolan fick i höstas och Skolinspektionen verkar nöjda med lösningen att elever som redan går på skolan får låna häst. I sin uppföljning skriver Skolinspektionen:
”Av huvudmannens redovisning framkommer att huvudmannen har beslutat att lägga ned den nationella idrottsutbildningen (NIU) från och med läsåret 2019/20 och att elever som redan påbörjat sin utbildning vid behov kommer att erbjudas att använda en av skolans hästar under träning på schemalagd skoltid. Skolinspektionen avslutar härmed tillsynen avseende de brister som bedöms som avhjälpta.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden