Dressyr
10 september 2023 13:31
Ridsportplus

Ny titel till Jessica von Bredow-Werndl – tog hem EM-küren

MästerskapSvenskt rekord, flera personliga rekord och en sport i världsklass. EM-küren är över och Jessica von Bredow-Werndl sitter kvar på tronen. Therese Nilshagen och Dante Weltino slog svenskt rekord och slutade sexa. Här hittar du Ridsports liverapportering från finaldagen.

Ny titel till Jessica von Bredow-Werndl – tog hem EM-küren
Jessica von Bredow-Werndl tackar TSF Dalera BB efter sin kür. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kürfinalen började klockan 13.30 med 18 ekipage i startfältet i ett soligt och varmt Riesenbeck med fullsatta läktare.

Efter en klass med riktigt hög nivå kunde till slut tyska världsettan Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB stå som Europamästare. Regerande kürvärldsmästaren Charlotte Fry och Glamourdale tog silver och Storbritanniens Charlotte Dujardin och Imhotep brons.

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD satsade allt och fick till en felfri kür, satte personligt rekord och svenskt rekord. Det blev en sjätteplats.

Patrik Kittel och Touchdown slutade elva.

Referat från klassen

17.02. Storbritanniens Charlotte Dujardin och Imhotep började med en stark och luftig passage till en musik som växlade i stilar och tempo – precis som programmet. Den ökade traven var riktigt fin och kort därefter gick ekipaget in i en piaffpiruett för att gå därifrån till en passagesluta.

Charlotte Dujardin (gbr) Imhotep, Charlotte Dujardin (GBR) med Imhotep (KWPN fux 10 år valack e. Everdale–Vivaldi äg Carl Hester Coral Ingham)
Charlotte Dujardin med blott 10-årige KWPN-valacken Imhotep (e Everdale–Vivaldi). Foto: Kim C Lundin
Charlotte Dujardin Imhotep-8
Charlotte Dujardin var strålande glad över vad hennes 10-årige tävlingskamrat presterat under EM. Foto: Kim C Lundin
Carl Hester (gbr) Fame, Carl Hester (GBR) med Fame (KWPN brun 13 år valack e. Bordeaux–Rhodium äg Fiona Bigwood Penny Bigwood Anders Dahl Mette Bigwood)
Carl Hester med 13-årige KWPN-valacken Fame (e Bordeaux–Rhodium). Foto: Kim C Lundin
Charlotte Fry (gbr) Med Glamourdale, Charlotte Fry (GBR) med Glamourdale (KWPN svart 12 år hingst e. Lord Leatherdale–Negro äg Van Olst Horses Charlotte Fry)
Charlotte Fry med 12-årige godkände KWPN-hingsten Glamourdale (e Lord Leatherdale–Negro). Foto: Kim C Lundin
Charlotte Fry Glamourdale-7
Yes! Charlotte Frys kür hade det mesta någon kan önska. Foto: Kim C Lundin

Galoppdelen började med en ökning i fin balans och uppförsbacke och därifrån direkt in i en dubbelpiruett. Galopparbetet flöt på fint och ekipaget bjöd på en diagonal med tvåor direkt till ettor. Det blev 91,396 procent och ett brons.
– Jag åker härifrån med ett lagguld och två brons, jag kunde inte vara gladare. Och det finns mer att hämta i hästen, säger Charlotte Dujardin.

16.55. Storbritanniens Carl Hester och såg ut att få ta det lite försiktigt med känslige Fame. Det mesta flöt på, en bytesserie var riktigt fin, liksom övergångar mellan piaff och passage. Det blev en taktmiss i en travökning. Ekipaget slutade på 85,461 procent och en sjätteplats.

16.45. Regerande kürvärldsmästaren Charlotte Fry och Glamourdale började starkt till toner av Queen och piaffe och passage. Det blev ett missförstånd i galoppfattningen efter skritten, detta rättades snabbt till och sedan kom en magnifik ökning. Ekipaget gick från ökad galopp in i en dubbelpiruett i världsklass. Bytesserierna gav tior och avslutningen med travslutor och piaffpiruett fick publiken att börja klappa i takt till musiken.

Det blev 92.379 procent och en andraplats när två ekipage återstod.

Jessica Von Bredow-werndl (ger) Tsf Dalera Bb, Jessica von Bredow-Werndl (GER) med TSF Dalera BB (TRAK mbrun 16 år sto e. Easy Game–Handryk äg Béatrice A. Buerchler-Keller)
Jessica von Bredow-Werndl 16-åriga trakhener-stoet med TSF Dalera BB (e Easy Game–Handryk). Foto: Kim C Lundin
Emmelie Scholtens Indian Rock-1 (1)
Emmelie Scholtens och Indian Rock (e Apache–Vivaldi), Nederländerna. Foto: Kim C Lundin

16.35. Tyska världsettan Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB visade sin vana trogen ett program präglat av lätthet med fin piaff och passage. Det blev dock en miss i en bytesserie och stoet såg då och då lite irriterad ut med en del svansviftande.
– Resten av testet var super, säger ryttaren som fick 92,818 procent och tog ledningen.

16.30. Emmelie Scholtens och Indian Rock, Nederländerna, slutade på 80,936 procent.

Nanna Skodborg Merrald (den) Blue Hors Zepter, Nanna Skodborg Merrald (DEN) med Blue Hors Zepte (OLDBG fux 15 år valack e. Blue Hors Zack–Wolkentanz II äg Blue Hors Aps)
Nanna Skodborg Merrald med Blue Hors Zepter (e Blue Hors Zack–Wolkentanz II). Foto: Kim C Lundin

Danmarks Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Zepter har slagit personligt rekord både i GP och Grand Prix Special under detta EM. I küren visade hästen fin balans och bärighet genom första delen av programmet som bland annat innehöll piaffpiruett. I galoppökningen såg det ut som att det fanns lite mer att visa. Dubbelpiruetterna var bra men i en bytesserie blev det missförstånd – detta kunde delvis rättas med hjälp av jokerlinjen.

Ekipaget slutade på 89,546 procent och tog ledningen.
– Jag är glad för programmet och min häst, jag kunde dock känna att han var lite trött i dag, säger Nanna Skodborg Merrald.

Isabell Werth (ger) Dsp Quantaz, Isabell Werth (GER) med DSP Quantaz (DSP (BRAND) brun 13 år valack e. Quaterback–Hohenstein äg Madeleine Winter-Schulze Victoria Max-Theurer)
Isabell Werth med 13-årige valacken DSP Quantaz (e Quaterback–Hohenstein). Foto: Kim C Lundin
Isabell Werth Dsp Quantaz-5
Isabell Werth jublar efter sin kür med DSP Quantaz. Foto: Kim C Lundin
Therese Nilshagen (swe) Dante Weltino Old, Therese Nilshagen (SWE) med Dante Weltino OLD (OLDBG svart 16 år hingst e. Danone–Welt Hit II äg Dressurpferde Leistungsz + T. Nilshagen)
Therese Nilshagen med Dante Weltino OLD (e Danone–Welt Hit II). Foto: Kim C Lundin

16.05. Tysklands Isabell Werth och DSP Quantaz (e Quaterback-Hohenstein) gjorde inte hemmapubliken besviken och levererade höjdpunkt på höjdpunkt. Avslutningen med piaff och passage fick tiorna att trilla in och publiken var med, klappade händerna, hela vägen på slutet. Det blev 88,407 procent och ny ledare.

15.55. Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD (hingst f 2007 e Danone I-Welt Hit II) började med ett händelserikt travprogram till musik av Adele. Tempoväxlingarna och variationerna var många och hingsten visade styrka och jämnhet i piaff och passage. Tvåorna och dubbelpiruetten som följde var fina och sin vana trogen bjöd ekipaget på en galoppökning i världsklass.

Svenskt rekord

På slutet bjöd de på en diagonal där ekipaget gick direkt från tvåor till ettor. Allt satt som det skulle i fin balans och det blev nytt personligt rekord, ungefär 2 procent mer än tidigare, med 86,132 procent. Det ska också vara svenskt rekord.
– Jag hade kontroll, det kändes riktigt bra. Jag är så glad och stolt över min häst, säger Therese Nilshagen.

Frederic Wandres (ger) Bluetooth Old, Frederic Wandres (GER) med Bluetooth OLD (OLDBG mbrun 13 år valack e. Bordeaux–Riccione äg Hof Kasselmann)
Tysklands Frederic Wandres med 13-årige valacken Bluetooth OLD (e Bordeaux–Riccione). Foto: Kim C Lundin
Carina Cassøe Krüth (den) Heiline's Danciera, Carina Cassøe Krüth (DEN) med Heiline's Danciera (DWB svart 12 år sto e. Fuerstenball OLD–De Niro äg Poul Thøgersen)
Carina Cassøe Krüth med 12-åriga DWB-stoet Heiline’s Danciera (e Fuerstenball OLD–De Niro). Foto: Kim C Lundin

15.45. Carina Cassøe Krüth och Heiline’s Danciera (DWB sto f 2011 e Fürstenball-De Niro) visade bland annat en klassisk sax, piruetter som kunde ha varit mer centrerade. Küren reds till poppiga toner. Det blev en miss i tvåorna. Ettorna på båge flöt fint och ekipaget gjorde också en sekvens med ettor från tvåor. Den avslutande passagen var luftig och fin och sista biten mot domarna red danskan med enhandsfattning. Ekipaget slutade på 84,664 procent och tog ledningen i klassen.

15:00. Tysklands Frederic Wandres och Bluetooth OLD fick mycket jubel efter sitt program i fin balans och utan misstag med en stark avslutning i ökad trav mot domarna. Det blev dock en diskussion mellan domarna innan procenten slutade på 84,568 procent och ny ledare i klassen innan pausen.

Patrik Kittel Touchdown-8
Patrik Kittel och Touchdown glänste i piruetten. Foto: Kim C Lundin
Isabel Freese (nor) Total Hope Old, Isabel Freese (NOR) med Total Hope OLD (OLDBG svart 11 år hingst e. Totilas–Blue Hors Don Schufro äg Lone Boegh-Henriksen Paul Schockemöhle Hengsthaltung GmbH
Isabel Freese och Total Hope OLD fick igång publiken ordentligt med sin starka kür. Foto: Kim C Lundin

14.50. Patrik Kittel och Touchdown gick bland annat direkt från galoppökning till piruett och sedan in i tvåorna där det dock blev en liten miss. Efter galoppslutorna såg det också ut att bli ett missförstånd. Ettorna på båge satt som de skulle och nästa dubbelpiruetter var riktigt fina. Det blev 81,118 procent och en andra plats.

14.40. Norges Isabel Freese och godkände hingsten Total Hope rockade loss till musik av Cher. Hingsten fick visa hela sitt starka register i ett händelserikt program där allt satt exakt där det skulle. Piaffen var stadig och jämn och diagonalen där ekipaget gick direkt från tvåor till ettor var riktigt fin.

Det blev ett nytt personbästa med 82,593 procent, ledning i klassen och ett stort jubel från publiken.
– Programmet satt fint till musiken, han var lite tröttare än i fredags. Men det här var över mina förväntningar. Mitt mål var att komma till Specialen men nu är vi i küren. Jag måste titta på mitt program i efterhand, det går så snabbt att jag inte riktigt har tid att tänka efter hur det känns, säger Isabel Freese.

Daniel Bachmann Andersen (den) Vayron, Daniel Bachmann Andersen (DEN) med Vayron (WESTF brun 12 år hingst e. Vitalis–Gloster äg Rudolf Spiekermann)
Daniel Bachmann Andersen 12-årige hingsten Vayron (e Vitalis–Gloster). Foto: Kim C Lundin

”Lite trött”

14.30. Danmarks Daniel Bachmann Andersen visade relativt orutinerade Vayron. Ekipaget visade bland annat tvåor på båge och också innehöll en piaffpiruett utan den där riktiga aktiviteten. I ettorna blev dock en miss på slutet i ett program där ökade traven var riktigt fin. Det blev 77,279 procent.
– Han var lite trött, det har varit en lång vecka och han gör sitt första mästerskap. Mycket var okej men på slutet kunde jag inte få honom riktigt framför mig. Överlag har han gjort ett bra mästerskap, säger ryttaren efter sin ritt.

14.20. Frankrikes Morgan Barbançon och Habana Libre A visade en kür där nästan allt satt perfekt till musiken. Piaffen var lite tveksam men passagen stadig och rytmisk. Avslutningen på ett jämnt och stabilt program innehöll bland annat en piaffpiruett.

Publiken klappade takten

14.10. Nederländernas Marlies van Baalen visade Habibi DVB till filmmusik, bland annat från Harry Potter och Indiana Jones. Ekipaget visade en härlig galoppökning och gick från dubbelpiruett in i galoppsluta och sedan in dubbelpiruett igen. Hästen var i fin uppförsbacke och musiken passade ekipaget fint. Avslutningen till Indiana Jones-musik på medellinjen fick publiken att klappa med. Det blev 78.882 procent.

Morgan Barbançon (fra) Habana Libre, Morgan Barbançon (FRA) med Habana Libre (KWPN fux 11 år valack e. Zizi Top–United äg Morgan Barbançon)
Frankrikes Morgan Barbançon med sin egen 11-äriga Habana Libre (KWPN val e Zizi Top–United) Foto: Kim C Lundin
Marlies Van Baalen (ned) Habibi Dvb, Marlies van Baalen (NED) med Habibi DVB (KWPN fux 11 år valack e. Blue Hors Don Schufro–Johnson TN äg Dressuurstal van Baalen B.V. Titus de Vries)
Nederländernas Marlies van Baalen och Habibi DVB (KWPN val f 2012 e Blue Hors Don Schufro–Johnson TN) Foto: Kim C Lundin
Marlies V Baalen-3
Nederländernas Marlies van Baalen hade all anledning att vara glad efter sin kür med Habibi DVB. Foto: Kim C Lundin
Larissa Pauluis-7
Belgiens Larissa Pauluis och Flambeau. Foto: Kim C Lundin
Pauline Basquin-2
Frankrikes Pauline Basquin och eleganta Sertorius de Rima Z Ifce i sin kür. Foto: Kim C Lundin

14.00. Frankrikes Pauline Basquin och eleganta Sertorius de Rima Z Ifce visade ett prydligt och harmoniskt program även om det blev en liten miss i ettorna. Ekipaget visade bland annat piaffpiruett och en energisk skritt i ett händelserikt program. Ekipaget gick också direkt från galoppökning till dubbelpiruett och sedan direkt in i ettor i ett program som innehöll lite oväntade linjer. Det blev ett nytt personligt rekord för ekipaget med 79,561 procent.

13.50. Det var lite svajande i ettorna men för övrigt ett härligt och uttrycksfullt program med fint flyt för Belgiens Larissa Pauluis på tidigare Lövsta-hingsten Flambeau. Hon red till sin avlidne makes älsklingsmusik och slutade på 78 procent.

Portugisenhand
João Pedro Moreira levererade ettor med enhandsfattning i sin kür med Zonik Hit. Foto: Kim C Lundin

13.40. Portugals João Pedro Moreira var först ut av de 18 startande med mästerskapsdebuterande Zonik Hit.

Hästen gav ett lite osäkert intryck i början av programmet och skyggade. Men det ordnade till sig – även om det blev en miss i tvåorna och svårighetsgraden kanske var i högsta laget. Ekipaget visade bland annat fina dubbelpiruetter och gick direkt därifrån till ettor på medellinjen. Ettorna gick så fint att han gjorde dem igen på diagonalen men nu med enhandsfattning. Avslutningen var en spänstig passage på väg mot domarhälsningen. Ekipaget slutade på 73,986 procent.

Ridsports samlade rapportering om EM i dressyr och paradressyr

Liveresultat
Startlista, küren
Arrangörens hemsida
FEI:s sida om EM i dressyr
SVT sänder klassen med start 13.20
FEI-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden