Körning
24 juli 2014 18:34

Kusk avstängd en månad

En kusk har stängts av från tävlande i en månad. Anledningen till avstängningen är otillåten behandling av häst samt olämpligt uppträdande på tävling i Ņsbo i maj.

Svenska Ridsportförbundet, SvRF, berättar om disciplinnämndens beslut på sin hemsida. Kusken har stängts av från all tävling inom ridsport i en månad och ska betala böter på 1 500 kronor till SvRF. 

Anledningen till avstängningen är otillåten behandling av häst samt olämpligt uppträdande under körtävlingar i Åsbo i maj. Kusken ska ha slagit sin häst med pisk flera gånger samtidigt som han ryckte i tömmarna och ropade ”helvete” och ”hästdjävel”. Det finns en film som bevismaterial. 

I nämndens beslut står det att ”anmäld kusks användning av piskan är utöver den nödvändighet man inom körning behöver använda piskan för ”anvisning alt styra” eller liknande.  Det är uppenbart att denna använts för bestraffning och skall anses vara överdriven. Det är tydligt att piskan använts för att ventilera kuskens humör och irritation. Kusken har dessutom uttryckt sig ytterst olämpligt vilket kan uppfattas som mycket stötande, dessutom i kombination med piskrapp och ryck i tömmarna.”

Kusken har erkänt och ångrar sitt tilltag. 

Avstängningen kan överklagas hos Riksidrottsnämnden. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden