Dressyr
30 november 2016 19:03

Kyra Kyrklund slutar som Supervisor

"Jag ville genomföra träningar i Sverige också, det är enda möjligheten att upptäcka ekipage tidigt, men medlen fanns inte", kommenterar Kyra Kyrklund vars kontrakt som Supervisor för dressyrlandslaget går ut vid årsskiftet.

Kyra Kyrklund slutar som Supervisor
Radarparet som lett svensk dressyr de senaste fem framgångsrika åren spricker. SuperVisor Kyra Kyrklund som med hela sin internationella erfarenhet fått svensk dressyr att lyfta sig i håret slutar vid årskiftet medan förbundskapten Bo Jenå stannar. Kim C Lundin kim@witnet.se

När VM 2010 gick i Lexington hade Sverige ett snudd på katastrofläge, endast fyra ekipage hade de nödvändiga kvalresultaten för att kunna bli uttagna. Idag fem år senare med Supervisor Kyra Kyrklund och förbundskapten Bo Jenå vid rodret är situationen radikalt annorlunda. Svensk dressyr har upplevt något av blomstring under dessa år sett till resultaten och antalet ekipage redo för internationell Grand Prix.


Ändå väljer Svenska Ridsportförbundet att inte förlänga professor Kyra Kyrklunds kontrakt som Supervisor när året går ut. 
– Jag fick beskedet från Bo Jenå igår och Andrea Barth har mailat mig.  SvRF vill inte lägga till medel, jag har aldrig varit inblandad i budgeten så jag vet inte hur resonemanget gått, förklarar Kyra Kyrklund.
– Jag har meddelat att jag ville ha en ändring så att jag kan genomföra fler träningar i Sverige, det är bara då du som Supervisor kan upptäcka ekipage med potential. Det var så vi fick korn på Cecilia Dorselius och Lennox 2011, de gick sedan in i EM-laget samma år.
– Att hjälpa ekipagen på internationella tävlingar så som jag gjort det senaste året är bra men då har de redan kommit en bra bit. Jag kan inte hjälpa till med talangjakt från utlandet, menar Kyra Kyrklund.

Hon känner sig ändå nöjd med vad som åstadkommits under de här åren.
– Ja, det känns ganska bra. Det är mer struktur i arbetet nu, vi har skapat klara regler för ryttarna och tränarna, det finns etablerade nivåer, konstaterar hon.
– Jag fortsätter med mitt engagemang inom Knytkalaset och naturligtvis med min professur inom ridkonsten på SLU. Jag tog en gång i tiden Supervisor uppdraget för att det totalt sett gav den bredd som behövs för att ha överblick.


Kyra Kyrklund är hemma i England och firar sin födelsedag idag 30 november. Imorgon debuterar hon i Grand Prix med stoet Tiphany som är 10 år och hennes egen uppfödning. Tiphanys far är Tip Top, hingsten Kyra vann unghästmiljonen på, och modern är May Surprise, helsyster till Kyras tävlingshäst Matador.
– Det känns alltid lite speciellt att rida sin egen häst sådär, det blir en extra dimension, förklarar Kyra.Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden