Hoppning
31 augusti 2017 17:20

Lag-SM ska lyftas med nya grepp i Falsterbo

Finalen av Folksam Elitallsvenska i hoppning görs om på flera sätt. Tävlingsorten Falsterbo är densamma, men i övrigt är mycket nytt jämfört med årets upplaga – bland annat går båda omgångarna i linje med mångas önskemål på gräs.

Lag-SM ska lyftas med nya grepp i Falsterbo
Åby vann finalen av lag-SM på Falsterbos stora bana i somras.

I år var finalen av lag-SM för häst utspridd under Falsterbo Horse Show. De åtta bästa lagen från semifinalen på Strömsholm hoppade en första omgång på söndagen. Därefter hoppade de fyra bästa om medaljerna på onsdagen och somliga ansåg att den riktiga finalstämningen inte infann sig, vilket förstås också det tråkiga sommarvädret just då bidrog till.

Nästa sommar hålls finalen i stället ihop då båda omgångarna kommer att gå samma dag, precis som i exempelvis Nations Cup. Alla åtta finallag får hoppa de båda omgångarna med omvänd startordning i andra omgången utifrån resultatet i den första.

Ökad spänning
Därmed avgörs hela lag-SM under söndagen den 8 juli.
– Jag tror att det här blir ett bra och spännande upplägg, både för ryttare, klubbar och publiken. Nu kan exempelvis även supportrar från klubbarna högre upp i landet än Skåne komma över dagen och se de båda omgångarna, säger Falsterbo Horse Show-generalen Jana Wannius.

Förändringarna har kommit till efter samtal med olika involverade och bland andra Robert Sohlin på förbundet samt hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg.
– Vi välkomnade förslaget, konstaterar Holmberg om upplägget som nu är spikat.

Sand blir gräs
Den sista och avgörande omgången går precis som 2017 på den stora arenan. Nytt är dock att den första lagomgången går på Falsterbobanan med gräs i stället för på Dressyrbanan med sand.

Flera röster höjdes tidigare mot att första rundan av lag-SM i Falsterbo gick på Dressyrbanan, som inte ansågs vara optimal för hoppning. Anders Högberg, lagledare för laget från Strömsholms Ridsportförening, är en av dem som välkomnar att den första omgången går på Falsterbobanan.
– Det här är vi absolut nöjda med – det är ju ett hoppunderlag på den banan. Jag tror att det var hit alla ville komma, säger Anders Högberg.
– Vi hade ett lagledarmöte i Falsterbo och pratade då bland annat om just detta, säger Högberg vidare och betonar att Dressyrbanan dock var avsevärt bättre i år tack vare arrangörens arbete.

Jana Wannius bemötte kritik från olika håll med fakta (läs mer i den här Ridsport-artikeln), men likväl flyttas alltså första omgången till gräs.
Har ni tagit till er av åsikterna och lyssnat på dem som inte har varit nöjda?
– Vi måste höra på alla och vill göra det så bra det går för ekipagen som är här och tävlar. Jag kan säga så här: Viss kritik var överdriven, men dressyrbanan var kanske inte heller lika bra som jag sa. Det är förstås trevligt för de här ryttarna att få hoppa på gräsunderlagen i stället.

 

Även regler för andra hoppmästerskap 2018 har presenterats. Samtliga hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden