Hästägartips
25 augusti 2015 12:00
Ridsportplus

Låga proteinvärden i årets grovfoderskörd

Sommaren som aldrig började är snart slut, och nu är det mesta grovfodret intaget. Tyvärr är inte skördestatistiken någon glädjeläsning för hästägare. Generellt sett är det höga energivärden och låga proteinvärden.

Låga proteinvärden i årets grovfoderskörd

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På de flesta håll i landet blev förstaskörden relativt liten på grund av den kalla och sena våren. Växtligheten kom helt enkelt inte i gång som den borde.
  Hans Lindberg på det lantbrukarägda rådgivningsföretaget Växa Sverige menar att detta även kan vara ett skäl till de låga proteinhalterna i förstaskörden.
  – Vädret under våren gjorde att växterna hade svårt att ta upp proteinet ordentligt. Därför blir värdena låga. Däremot kan det vara så att proteinhalterna kommer igen i andraskörden i stället.

  Även volymmässigt är andraskörden bättre än förstaskörden, det har ju inte varit någon sommartorka som ställt till det. Energivärdena ligger högre än snittet och höet har en hög smältbarhet, trots en förhållandevis hög fibermängd.

  Planera foderstaten väl
  För hästägaren som ska ta itu med säsongens foderstat kan detta innebära en del bekymmer. Det troliga är att man i år får fokusera på att få upp proteinet samtidigt som energin hålls ner så gott det går. Tänk på att även lättfödda individer behöver få i sig protein och kan behöva ett proteintillskott om grovfodret har låga värden.
  Att komplettera med halm för lättfödda eller feta hästar är inte en lyckad lösning när grovfodret har låga proteinvärden.
  Bästa rådet för god foderekonomi är att jämföra olika partier grovfoder och välja ett som ligger så nära hästens behov som möjligt – om det finns möjlighet att välja.

  Läs mer här:
  Så kompenserar du för lågt proteinvärde

  Öka proteinhalten utan att använda soja

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden