Krönika
20 mars 08:12

Gästkrönikören: ”Lagen gör att det är hästarna som far illa”

Gästkrönika"Det är helt absurt att hästar och levande djur likställs med varor i Konsumentköplagen", säger hoppryttaren Erika Lickhammer van Helmond i sin gästkrönika. En lag där konsekvenserna kan bli förödande för hela häst-Sverige, och där det är hästarna som far mest illa när de inte lever upp till köparens ofta orealistiska förväntningar.

Gästkrönikören: ”Lagen gör att det är hästarna som far illa”
Erika Lickhammer van Helmond är toppryttare i hoppning och Årets hästföretagare i Nederländerna 2017. Foto: Lavaletto

Hur kan Sverige, som är känt för att värna om sina djur, välja att inkludera hästförsäljning under konsumentköplagen? En lag som innebär att man kan reklamera en häst så långt som tre år efter köpet av en mängd olika skäl.

Vi alla som håller på med hästar, vet mycket väl vilka risker det innebär att äga häst. En olyckshändelse sker lätt, men tyvärr går det även att totalförstöra en häst på endast några månader genom felaktigt handhavande (såsom träning, utfodring,  hovvård etcetera).

En reklamation behöver inte ens grunda sig i att hästen inte är brukbar på grund av skada/lynne eller dylikt utan kan ske av en så enkel anledning som att hästen inte har levt upp till köparens ofta orealistiska förväntningar.

Vi ska inte glömma att det i slutändan är hästarna som far mest illa på grund av denna lag.

I och med detta tycker jag, och majoriteten av de yrkesverksamma i häst-Sverige, att det är helt absurt att hästar och levande djur likställs med varor i Konsumentköplagen.

Att Sveriges hästföretagare drabbas av lagen är ett sedan länge känt problem. Men vi ska inte glömma att det i slutändan är hästarna som far mest illa på grund av denna lag,  inte köpare eller säljare.

Rättsprocesser blir i många fall långdragna och hästarna blir under denna tid behandlade snarare som bevismaterial än som ett djur som kräver så mycket mer än bara omvårdnad.

På grund av lagen väljer fler och fler hästföretagare att inte sälja till privatpersoner, vilket drabbar både säljarna, som tappar en stor del av sin kundkrets och därför tvingas dra ner sin verksamhet, och köparna som inte längre kommer att kunna köpa häst i Sverige.

Se på Sveriges avel, den är oerhört framgångsrik internationellt inom många olika grenar, men en efter en tvingas även uppfödarna att lägga ner på grund av konsekvenserna av denna omdiskuterade lag.

Jag tror att vi alla måste göra våra röster hörda och visa vårt missnöje, innan det är för sent för att få till en ändring.

Jag bor sedan över 15 år tillbaka utomlands och har inte personligen drabbats av denna absurda lag, men inser att konsekvenserna kan bli förödande för hela häst-Sverige.

På det politiska planet verkar det dock som att allt arbete i den här frågan är fruktlöst. Trots remissvar från såväl LRF som Sveriges Veterinärförbund med flera vill beslutande politiker att lagen ska fortsätta se ut som den gör i dag. Jag tror att vi alla måste göra våra röster hörda och visa vårt missnöje, innan det är för sent för att få till en ändring.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Svenska Ridsportförbundet. SvRF bemöter alltid oss tävlingsryttare på bästa sätt och arrangerar träningar för såväl unghästar som för landslagstrupper. Långt ifrån alla förbund fungerar så, jag är stolt över att vara svensk!

 

Tummenned
Diss

Veterinärklinikerna
Deras priser har skjutit i höjden till följd av att riskkapitalbolagen har insett att de kan få djurägare att betala orimliga summor för sina djurs välmående.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden