Hoppning
10 december 2016 09:40
Ridsportplus

Lamazes nya stjärna – Fine Lady

En del hästar ses som topplöften i fem-sexårsåldern men uppfyller sedan inte förväntningarna. För förre OS-mästaren Eric Lamaze nya topphäst Fine Lady 5 har karriären varit den omvända. Hon hann bli tonåring innan hennes ryttare kände hennes riktiga potential. Då är han ändå en framgångsrik hästhandlare.

Lamazes nya stjärna – Fine Lady
Kanadas Eric Lamaze och Fine Lady utmanade silvermedaljören Peder Fredricson på OS i Rio och tog brons. Nu är Lamaze ordinarie i Kanadas VM-trupp med Chacco Kid. Arkivbild: Roland Thunolm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På fredagskvällen vann hon och Eric 1,1 miljoner kronor som förstapris i Top Ten-finalen för världens 10 högst rankade ryttare, knappt fyra månader efter deras OS-brons i Rio. För ett år sedan var Fine Lady 12 år och en häst som Lamaze bara haft till tidshoppningar, någon 1,50-klass och enstaka större uppgifter.

Det var just i Geneve för ett år sedan som Fine Lady fick en ny karriär som stjärna, förklarade Lamaze efter segern. I söndagens GP klass, som ingår i Rolex Grand Slam och hade runt 3,5 miljoner kronor i förstapris, skulle han ridit sin topphäst Powerplay, men blev tvungen att stryka honom. Eric blev då övertalad av en vän att testa Fine Lady. Det var en långt större uppgift än hon mött tidigare, och Eric var tveksam.
– Men hon inte bara nollade utan var placerad och jag kände för första gången hennes egentliga kapacitet och att hon kunde vara en OS-häst. Det hade jag aldrig trott innan, berättade Lamaze om hannoveranerstoet som vid nyår fyller 14 år.

Fine Lady är e Forsyth FRH, som inte är en så fashionabel fadershingst men själv är e For Pleasure och tävlade internationellt upp till 160 med Toni Hassmann.
-Hon är otrolig, och jag är så stolt att ha vunnit den här titeln för Kanada. Det är en av höjdpunkterna i min karriär, sade Lamaze efter en utklassningsseger mot världsettan Christian Ahlmann på Taloubet. Som sista startande slog Eric honom med nära en sekund.

 Se segerritten här:

Text: Cecilia Lönnell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-