Distansritt
5 maj 2014 14:49

Landslagsryttare hoppar av

Landslagsryttaren i distansritt Jessica Holmberg har meddelat Svenska Ridsportförbundet att hon inte tänker skriva på landslagskontraktet. Orsaken är ett beslut som handlar om vilka hästar som kan tas ut till mästerskap.

Landslagsryttare hoppar av
Landslagsryttaren Jessica Holmberg är en av Sveriges mest meriterade distansryttare. (Arkivbild) Roland Thunholm

Jessica Holmberg är med sina över 9 700 godkända tävlingskilometer en av Sveriges mest rutinerade distansryttare och har tävlat i flera mästerskap för landslaget. Hon har två hästar som går 160 km och fyra hästar som är klara för 120 km, och är också B-tränare på Halmstadstravet. I år är hon uttagen till utmanargruppen, och för några dagar sedan fick hon e-post från landslagsledningen.

– I brevet stod det att man bestämt att det var tillåtet för svenska distansryttare att tävla med lånehästar från Förenade Arabemiraten, UAE, på mästerskap men att hästen i så fall bland annat måste vara med på landslagslägren. Jag uppfattar det som att någon måste ha ställt en fråga om detta var okej, men ingen vet vem och informationen är knapphändig, säger Jessica.

Det är vad man skulle kunna kalla ett labilt läge i svensk distansritt speciellt efter senaste årsskiftet. Flera medlemmar i Ridsportförbundets distanskommitté har hoppat av och Dik består nu bara av två medlemmar. På nyåret annonserade förbundet att man sökte en ny ordförande och några veckor senare även en biträdande landslagsledare. Ansökningstiden var mycket kort men än har inget beslut kommit från förbundet.

Sedan länge har det också förekommit kritik från landslagsryttare mot landslagsledningen. Det har bland annat resulterat i att några elitryttare och tidigare landslagsryttare med potentiella mästerskapshästar på VM-distansen 160 km lagt ned sina satsningar på att tävla för landslaget.

– Jag kan inte tänka mig att tävla i ett landslag där andra ryttare har lånat in hästar från UAE för ett mästerskap, med tanke på dopningsproblem och UAE:s dåliga respekt för hästarnas välfärd och distansrittens regler, säger Jessica och tillägger.
– Det handlar inte om att jag är emot lånehästar eller sponsrade hästar utan att hästen skulle lånas från UAE. Skulle det visa sig att det inte blir så, kan jag tänka mig att ompröva mitt beslut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden