Fälttävlan
5 februari 2017 08:34

Därför slutar svenska landslagsryttaren

Hedvig Wik lägger stövlarna på hyllan för att ägna sig fullt ut åt sina studier. ”Jag kommer att sakna allt med tävlandet”, säger den Englandsbaserade landslagsryttaren.

Därför slutar svenska landslagsryttaren
Hedvig Wik med Chippieh.

23-åriga Hedvig Wik har storsatsat på fälttävlan och har varit baserad i England sedan 2012, bland annat hos flerfaldiga mästerskapsmedaljören Pippa Funnell och på senare tid hos den australienska fälttävlansryttaren Chris Burton.

Hon var med i svenske förbundskaptenen Staffan Lidbecks landslag och fanns också på långa listan inför OS i Rio förra året.

Uttagen till B-truppen
Innan jul blev hon uttagen till svenska landslagets B-trupp av nya förbundskaptenen Fredrik Bergendorff, men nu har Hedvig Wik alltså bestämt sig för att inte tävla mer.  I stället vill fälttävlansryttaren satsa fullt ut på sina studier i business management som hon påbörjade i London för ett och ett halvt år sedan.
– Jag tänkte att det skulle funka att göra både och. Men jag har haft fem hästar vid sidan om mina studier nu och min tid räcker inte till för att göra ett fullgott arbete med båda sakerna. Och jag väljer att prioritera studierna just nu, säger Hedvig Wik.

Beslutet att välja studierna före fälttävlan har inte varit enkelt för henne. Men hon känner att hon har ett stort stöd i sitt beslut från vänner, familj, sponsorer och andra i sitt team.

Hedvig Wik har flera kapabla och rutinerade hästar att tävla, bland annat OS-meriterade Chippieh – som hon har ridit EM för unga ryttare på – och Maybach som hon red unghäst-VM på i höstas. De båda hästarna ska nu tävlas av flerfaldiga mästerskapsmedaljören Pippa Funnell medan världstrean Chris Burton ska rida Bahira M och Dani Evans tar över Movistar.

Kommer att titta på tävlingar
Hedvig Wik kommer dock inte att kunna hålla sig borta från fälttävlansbanorna helt och hållet även om inte tävlar själv längre. Hon räknar med att dyka upp till fots på flera tävlingar under året  – inte minst för att följa de hästar hon har tävlat själv.
– Jag älskar att tävla och kommer att sakna allt med det: spänningen, att förbereda mina hästar och det sociala runtomkring.

Läs Ridsports PLUS-intervju med Hedvig från 2016: ”Hon är Sveriges nya OS-hopp”


Foto: Eventing Images, Tim Wilkinson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden