Ridsport Play, Träningstips
16 mars 2023 18:23
Ridsportplus

Lång rehab fick Ramels häst tillbaka till toppen

TräningsfilosofiNär landslagsryttaren Antonia Ramel hämtade hem den då 6-årige Curiosity höll valacken på att ha sönder hela lastbilen. I dag, åtta år och nästan lika många bedrövelser senare, är han en femstjärnig häst på väg mot yttersta eliten. Men vägen har varit allt annat än spikrak.

Lång rehab fick Ramels häst tillbaka till toppen
Antonia Ramel och Curiosity i Aachen 2021, en av de första internationella starterna efter den långa rehabiliteringen. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Antonia Ramel har varit en del av det svenska dressyrlandslaget i flera år nu, och med Brother de Jeu har hon hunnit rida EM och OS. Där bakom har tanken varit att fylla på med efterträdare till den nu pensionerade 17-åringen, men det har inte varit helt enkelt.

    Den som ligger närmast i ålder och utbildning är Curiosity (HOLST val f -09, e Clinsmann 2-Carpaccio, uppf Kurt Thomsen), även callad ”Q”. Men valacken har råkat ut för flera tuffa skador och har dessutom varit en handfull att hantera.
    – Han har haft sina krascher, kan man väl säga. Han blev buköppnad första gången som 2-åring, och sedan ännu en gång våren 2019. Då kom det väldigt oväntat, men det blev en njurbandsupphängning och de fick öppna upp honom, berättar Antonia.

    Inte ett ligament i kroppen var helt

    Curiosity_bukoppning
    Q under sin behandling. Foto: Privat

    Buköppning är en stor operation och hästar som är buköppnade en gång kan ha det tufft att ta sig tillbaka – Curiositys kropp har klarat av det två gånger. När valacken började återhämta sig var olyckan framme igen.
    – I början av 2020 flög han i luften när han fick panik i uppbindningsspiltan och landade som Bambi på hal is med ett ben i varje hörn.
    – När vi körde igenom honom med MRI så lös det rött från öron till svans – det var inte ett ligament i kroppen som var helt. Veterinären sa att chansen att han över huvud taget skulle kunna röra sig igen inte var särskilt stor.

    Men att kasta in handduken fanns aldrig i Antonias huvud – ”hade jag gett upp hade jag aldrig kunnat gå och lägga mig på kvällen”. Utöver stödet från veterinär tog hon hjälp av en fysioterapeut som hon jobbat med i 16 år.
    – När hästar skadar sig och någon del blir svagare så överbelastar de oftast andra delar av kroppen. Det är ett vanligt problem när du har en häst som har haft en allvarlig skada, att du börjar sätta i gång den men så smäller det någon annanstans för att någon länk har blivit försvagad.
    – När en häst vilar på grund av en skada kanske många tänker att ”nu vilar hästen bara, den behöver inte göra något”. Jag tror att just under den tiden så är risken som störst att någon annan del blir försvagad och överbelastad, vilket ger andra problem.

    Alla hästar som är riktigt bra har en skruv lös någonstans.

    Rehaben bestod till stor del av promenader vid hand – för Antonia är rörelse oerhört viktigt för att hästens kropp inte ska brytas ner helt.
    – Vi promenerade väldigt mycket, jag tror att hästarna behöver vara ute och röra på sig. Han promenerade upp till 1,5 timme om dagen i slutet.

    Behöver stimuleras

    Hon framhåller även den mentala biten.
    – Det gäller att hålla dem stimulerade, hästarna blir ju uttråkade och lite deprimerade, vilket kan leda till att de hittar på saker när de inte får utlopp för sin energi. Dagens hästar har ju ofta nerverna på utsidan och är jättekänsliga, det är inte lätt att gå från full träning till att knappt få röra sig. Det är en svår kombination, och nästan lite sorgligt att se hur nedstämda de blir när de inte får arbeta.

    Även om promenaderna höll i gång kroppen på Curiosity så tappade han mycket muskelmassa. Efter ett och ett halvt år som skadad och under rehabilitering var konditionen lika med noll. Men Antonia tvivlade inte på att hon var på rätt väg.
    – Q har en extrem mental styrka, jag har hela tiden haft en känsla av att han ville göra det här. Hade han inte velat hade det inte gått, det gäller att vara väldigt lyhörd för hästens signaler. Alla hästar är olika, hur lång tid en sådan här igångsättning tar skiljer sig från häst till häst.

    Det gäller att ta reda på vad hästen behöver och inte behöver, menar Antonia.
    – Du måste känna att det går framåt – det får inte gå bakåt. Och du får inte ha för bråttom, det är bättre att göra ett långsamt grundarbete och stärka alla delar innan du börjar sätta tryck, annars är det lätt att hamna på ruta ett igen.

    Hon lyfter det faktum att det under igångsättningen är viktigt att vara medveten om att muskulaturen är en sak och senor och leder en helt annan sak – det tar dubbelt så lång tid innan dessa är starka igen. Själv har hon gått tillbaka till grunden.
    – Jag är mycket för det här med bas-arbete, att bygga upp överlinjen och göra ryggen stark. Med Q vet jag att han kan allting, det innebär ju inte att jag sitter sex dagar i veckan och gör allting. I stället handlar det om grunden, att göra hästen smidig – få ut näsan och upp med ryggen. Hästen måste lära sig att hitta sin balans.

    Curiosity_kclimg_9723
    2016 tog Curiosity en kvalseger i 7-årsfinalen i Falsterbo och påbörjade sin väg mot de högsta klasserna. Foto: Kim C Lundin

    Togs ut tre gånger per dag

    Curiosity kom ut tre gånger per dag under sin uppbyggnad, ridning blandat med fortsatta promenader för hand. Grundarbetet mixades med konditionsjobb.
    – Många är snabba med att gå tillbaka till det tekniska arbetet med olika rörelser, men jag tycker inte att man ska hänga upp sig på det. Två dagar i veckan gör jag fortfarande bara stretching med basarbete och tempoväxlingar – inget som har med samling att göra. Det är viktigt att hålla hästarna mentalt sunda och glada.

    Förutom den fysiska hjälpen en skadad häst får är det viktigt att även ge av din tid.
    – Hästarna är väldigt medvetna, så bara för att de är skadade är de inte värda mind-re tid. Borsta, håll cirkulationen i gång – allt som är bra för kroppen. Är psyket sunt så tror jag att de på något sätt rehabiliterar sig snabbare än om de är deprimerade.

    Etablerad i Grand Prix

    Efter den långa rehabiliteringen har Curiosity etablerat sig internationellt och gjort ett par starter i världscupen på över 70 procent.

    14-åringen är fortfarande full av energi, något som gärna visar sig på tävling. 
    – Där är han fortfarande ganska het, man måste ha röd rosett i svansen. Det är som att han måste tala om att han är på plats. För ett och ett halvt år sedan trodde jag inte att vi skulle överleva uppvärmningen, men i dag är han ändå kontrollerbar.  Han är egentligen väldigt snäll, men han tycker liksom att han är lite ball.
    – Alla hästar som är riktigt bra har en skruv lös någonstans, det är alltid något med dem. Men det är kul när man känner hästarna från att de är unga, de växer ju mycket beroende på hur du hanterar dem. De måste lära sig att hantera sig själva och förstå sin plats, och även människans plats. I dag har Q respekt för människor, men han är inte rädd.

    Fakta

    Antonias 4 rehabtips

    1. Bra fysioterapeut och veterinär

    En riktigt bra fysioterapeut och veterinär är guld värda. Det gäller att ta hjälp av duktigt folk under hela processen. Och vad kan du själv hjälpa hästen med? Bara för att hästen står skadad så betyder inte det att hästen inte behöver din tid.

    2. Låt återhämtning ta tid

    Låt återhämtningen ta god tid. Gör inte saker för snabbt, fokusera på grundarbete och att bygga upp balans, grundstyrka och överlinje. Senor och ligament tar dubbelt så lång tid på sig att läka som muskler, så även om hästen ser välmusklad ut är den kanske inte redo att göra piaff och passage.

    3. Rörelse och aktivitet

     Mycket rörelse och aktivitet under rehabtiden. Gå med hästen, borsta och spendera tid med den, så att den mentala biten håller sig på en sund nivå. Det är viktigt för att hästen ska kunna känna glädje i att komma tillbaka. Det sitter mycket i viljan – vill hästen så är det mycket lättare för den.

    4. Det är tufft och tar tid

    Rehabilitering är tufft och tar tid – det som är enkelt för en häst i full träning blir väldigt tungt för en häst som är på väg tillbaka efter en skada.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden