Reportage
4 mars 2023 14:40
Ridsportplus

Ann-Sofie Oscarsson Hellsing: ”Att vara autentisk är en superkraft”

AnnsieNär eleverna inte fick de förväntade resultaten kopplade Ann-Sofie Oscarsson Hellsing ett helhetsgrepp. Själv har hon hittat styrkan igen efter de senaste årens hårda smällar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För att prestera på banan behöver du ha hela hästlivet på plats. Det är A-tränaren Ann-Sofie ”Annsie” Oscarsson Hellsings devis när hon arbetar med sina elever. Sedan 2018 driver hon ”coachinggruppen”, där hon tar ett helhetsgrepp om tävlingsplanering, träning, management och den mentala biten. Idén föddes ur en frustration.
    – Eleverna lyckades väl på träning och såg förberedda ut, men ändå kom inte riktigt de resultat som jag tyckte att de kunde prestera, berättar Annsie.

    Hon började titta på hur det såg ut runt några elever. Hur det låg till med hovslagare, veterinärcheckar, tränings- och tävlingsupplägg och allt runt teamet.
    – Jag blev mörkrädd. Det kommer aldrig att spela någon roll hur bra min insats är den timmen jag tränar dem, så länge det rinner ut någon annanstans. Hur kan jag fånga upp alla bitar och hjälpa mina elever att göra rätt?

    Skapade en coachinggrupp

    Svaret blev coachinggruppen, där landslagsryttaren Andrea Persson är en av dem som har varit med längst. Hon delar bas med Annsie på Skönabäck i södra Skåne, och de rider ihop till vardags. För Andrea har Annsie varit avgörande.
    – Hon har format mig till den ryttare jag är i dag, och hon har hjälpt mig med hela mitt system, säger Andrea.

    Jag känner att min egen sportsliga glöd lite har dött ut på grund av alla motgångar.

    Linnéa Nord har nu tränat för Annsie i två år.
    – Med min ena häst har hon hjälpt mig hela vägen från 5-åring till 7-åring och att rida felfritt i 1,40. Det är nästan som att hon kan trolla, säger Linnéa.

    Ett enskilt samtal kring nuläge och mål utgör starten på året för eleverna. Är det junior-SM som hägrar behöver det rimma med förutsättningarna att ta sig dit. Ibland blir samtalen jobbiga när ryttaren har för bråttom eller om hästens kapacitet inte räcker till.
    – Jag har bestämt mig för att följa mina värderingar och utgå från hästarnas bästa. Om jag inte tror att hästen kan gå junior-SM utan att det kan gå fel, då måste jag gå på min magkänsla. Men det tas emot olika och utgången blir också olika, säger Annsie.

    ”Det är blod, svett och tårar”

    Gruppgemenskapen är viktig. Både via gemensamma aktiviteter, såsom en föreläsning med Henrik Ankarcrona och en sluten Facebookgrupp. Där uppmärksammas om någon gör bra resultat och alla peppar och hjälper varandra, både på nätet och live.
    – Att alltid vara snäll och alltid vara en bra vän är mitt grundläggande budskap. Ridsporten är väldigt ensam, och när jag ser hur mina elever hjälper varandra på tävling så värmer det extremt mycket, säger Annsie.
    – Alla pengar och all tid går åt till hästarna, och alla människor runt en måste uppoffra massor av saker. Det är blod, svett och tårar. Ibland är det kul och ibland är man ledsen. Då är det ganska skönt att ha någon som bryr sig om en.

    0n3a1842-1
    ”Jag är bara så tacksam att jag har mitt jobb som jag älskar så mycket”, säger Annsie. Foto: Zandra Ahl Olausson

    Fått Ajax-stipendium

    Systemet i sadeln kommer från Meredith Michaels Beerbaum och Markus Beerbaum, som Annsie själv har tränat för i över tio år. Första gången hon åkte till parets gård utanför Bremen för att träna hade hon precis fått Ajax-stipendiet, tagit tjänstledigt från jobbet som hopplärare på Strömsholm och sålt en häst för att ha råd.
    – Det är fortfarande de fem bästa månaderna i mitt liv. Jag lärde mig otroligt mycket, säger Annsie om tiden i Tyskland.

    Att ha kontroll i ett banhoppnings-tempo är kärnan i systemet.
    – Till vardags blir det lätt att vi sitter och rider i ett tempo som vi inte tävlar i. Då är det också svårt att ha hästen lydig i det tempo som krävs inne på banan, förklarar Annsie.

    Vikten av att träna banhoppning är också en lärdom från Beerbaums.
    – Alla mina träningar utgår från banhoppning, där grundridningen är min ledstjärna. Jag tar med mig banor från tävlingar jag har varit på, och tittar på filmer för att se var det brister och varför. Mer än 50 procent av passen utgörs sedan av markarbete med fokus på grunderna, berättar Annsie.

    ”Du måste pusha dig ur din komfortzon”

    För att göra det enkelt pratar hon om transportsträcka kontra anridning. Särskilt under utomhussäsongen ser hon hur en del ryttare bromsar sig i mål i stället för att galoppera.
    – När man red ihop med Meredith och Shutterfly swishade de förbi, säger Annsie.
    – Sedan satte hon hästen på bakbenen i två galoppsprång och så var det fram igen. När jag skulle försöka göra samma sak, försvann jag ut genom buskarna. Du måste pusha dig ur din komfortzon och börja galoppera lite fortare. Ofta känns det som att ”hästen blir jättestark och allting blir hemskt”, men det är precis då man är på väg mot en förändring.

    Fakta

    Hästar på gång:

    Topasz
    Topas Z
    • Nulanda (f -15 e Numero Uno-Corland)
    • Quincy (f -16 e Quidam de Revel-Carthago)
    • Namonika GE (f -18 e Zirocco Blue-Heartbreaker )
    • O-Hareno MB (f -19 e Harley VDL-Andiamo)
    • Topaz Z (f -20 e Tobago Z-Codex One)
    • Rico Kalvinio MB (f -21 e Tangelo van de Zuuthoeve-Baloubet du Rouet)

    Viktigast hos en hopphäst:
    Inställningen, ridbarheten och förmågan.

    Att jobba med hästens register är nyckeln till framgång.
    – Hästen ska kunna vara sitt längsta jag för att sedan komma tillbaka i balans. Den ska komma upp och vara på bakbenen korta sekvenser för att sedan komma ut igen. Man ska enkelt kunna rida fram och ta tillbaka, fram och ta tillbaka, förklarar Annsie och rör armar och händer som om hon spelade dragspel.

    Tagit tio hästar till svår klass

    Genom åren har hon själv tagit upp över tio hästar till svår klass, hon har vunnit Drottningens Pris och placerat sig i 1,60 internationellt. Hon har plockat medaljer på SM, NM och EM och slitit hårt med sikte på världstoppen. Som för många har hästmaterialet och resurserna varit flaskhalsarna som bromsat. Samtidigt är hon stolt över att ha nått målet att bli en av Sveriges få A-tränare och se sina elever blomma ut.

    Jag har bestämt mig för att följa mina värderingar och utgå från hästarnas bästa.

    Resan mot att rida svår klass igen har varit tuff, både på hästfronten och i privatlivet. Lovande hästar som har köpts in har gått förlorade och en efterlängtad comeback med hjärtehästen Zemire slutade med att skimmelstoet nu i stället ska bli mamma.
    – Alla som håller på med hästar vet att de kan gå sönder. Men de sista två åren har jag gjort stora investeringar för att komma tillbaka i sporten, som bara har blivit fel. Någon häst har vi fått ta bort och någon har jag blivit lurad på.
    – Plötsligt har alla pengar som jag har jobbat in under så många år gått upp i rök, vilket lite var chansen att komma tillbaka till sporten. Då känns det hopplöst.

    Förra hösten blev dessutom Annsies förebild, mamma Eva-Karin Oscarsson som har ridit OS i dressyr, diagnostiserad med lungcancer och fick veta att hon hade två år kvar att leva. Samtidigt drabbades Annsies svärfar av en svår sjukdom. Eva-Karin friskförklarades nyligen men det har varit ett år fyllt av ständig oro.

    Till råga på allt fick Annsie ta bort sin ena hund efter att den attackerat hennes andra hund.
    – Det är det mest traumatiska jag någonsin har varit med om, säger Annsie, som kämpade i tio minuter för att rädda livet på sin älskade ”Foppa”.

    Maken ett stort stöd

    Det som har hållit henne på fötter är jobbet – och maken Ebbe.
    – Många har sagt att jag inte borde jobba, men det är min terapi. Att jobba med mina elever och ha fokus på att hjälpa andra har varit min räddning
    – Stödet från Ebbe har också betytt oerhört mycket för mig. Han är mitt allt.

    Annsie har haft god hjälp av en psykolog, men kände att hon behövde något mer. Under hösten bokade hon in en träff med inspiratören och coachen Christer Olsson.
    – Det har varit så mycket tråkigheter och jag kände att min egen sportsliga glöd hade dött ut lite med alla motgångar. Men jag vet vad jag kan och att jag innerst inne verkligen vill. Det ville jag att han skulle hjälpa mig att plocka fram.
    – Jag har inga drömmar om att jag ska rida OS, men jag vill kunna åka ut och hoppa 1,50 som jag har gjort i hela mitt liv. Jag ville få hjälp med att tänka rätt. Efter allt som har varit tror jag att allt ska vara kaos, och då blir det också kaos, säger Annsie.
    – Jag behövde hjälp med att plocka fram glöden igen.

    0n3a1588-1
    ”Jag har inga drömmar om att jag ska rida OS, men jag vill kunna åka ut och hoppa 1,50 som jag har gjort i hela mitt liv”. Foto: Zandra Ahl Olausson

    Livsomvälvande möte

    Mötet med Christer Olsson har varit livsomvälvande.
    – Vi har pratat om mina mål och en handlingsplan, och jag har fått mycket hjälp med min motivation. Han har också bekräftat mig i att våga lita på min magkänsla, både i jobbet och privatlivet, säger Annsie som identifierar sig mycket med sin mentor.
    – Han har varit med om i princip allt man inte vill vara med om, och är väldigt öppen med sina känslor och hur han har tagit sig vidare.
    – Jag har också alltid varit en känslomänniska och ibland föraktat mig själv när jag visar känslor öppet. Jag klistrar aldrig på någonting. När han förklarar att det är en superkraft att vara autentisk och transparent, och att det också är ett starkt verktyg för att må bra och skapa starka relationer med andra – då känner jag bara ”wow”, säger Annsie.

    Fakta

    Älskar lösgodis

    0n3a1518-3
    ”Sitter man och rider runt i sin dressyrgalopp och tycker att allting är toppen, då blir det en utmaning när man kommer ut på tävling och måste börja galoppera”, säger Annsie, som syns på bilderna med skimmeln Quincy. Foto: Zandra Ahl Olausson
    • Namn: Ann-Sofie ”Annsie” Oscarsson Hellsing.
    • Ålder: 41 år.
    • Bor: Hus i Skurup.
    • Familj: Gift med Ebbe Hellsing, hunden Foppa.
    • Meriter: Har själv tagit upp 16 hästar till 1,50, YREM-silver i lag, tävlat upp till 1,60 internationellt.
    • Starkaste hästminnet: YREM-silvret i Köpenhamn med Henrik von Eckermann, Jenny Johansson och Malin Trollnäs.
    • Motto: Allt som inte är under utveckling är under avveckling.
    • Förebilder: Min mamma. Hon har lärt mig allt jag kan om grundridning och har alltid funnits för mig i med- och motgång. Mamma är min bästa vän. Även Meredith och Markus Beerbaum som har lärt mig otroligt mycket och inspirerat mig i över 14 år. Min man Ebbe som alltid håller min hand och kompletterar mina mindre bra egenskaper.
    • Klarar mig inte utan: Lösgodis, lussekatter och julmust.
    • Favoritfilm: Frost. Jag älskar allt som inte är sorgligt och otäckt.
    • Tre saker på min bucketlist: Jag vill ta upp fler egna hästar till Grand Prix och jag vill se  Nya Zeeland och Australien. Jag vill utveckla mig själv på alla plan till min fulla potential.
    • Drömjobb: Sportjournalist på tv. Det verkar otroligt spännande med alla möten med olika människor.
    • Annsies bästa tips: Jobba hårt, sluta aldrig vara nyfiken och lär dig grundridning.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden