Sverige
21 oktober 2019 08:35

Långa arbetspass och avstånd – Distriktsveterinärerna granskas

DjurskyddDjurskyddet kan vara hotat på flera håll i landet. Det visar Sveriges Radios Kalibers granskning av Distriktsveterinärerna. Här kan du lyssna på hela programmet där bland annat ridlärare, facklig representant och länsveterinär intervjuas.

Långa arbetspass och avstånd – Distriktsveterinärerna granskas
Distriktsveterinärernas arbetssitutation är en sak som granskas i Kalibers program. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

För att garantera djurskyddet ska det finnas tillgång till veterinär i Sverige dygnet runt. Distriktsveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket, står för uppdraget som delvis finansieras av skattepengar.

Men nu berättar Kaliber att det finns platser där djurägare har 20 mil eller mer till en veterinär. På vissa håll har avstånden ökat i takt med att Distriktsveterinärerna har slagit samman beredskapsområden permanent, eller under en tid av året. Detta gäller bland annat i Västernorrland och norra Lappland.

Anna Bäckvall, länsveterinär på länsstyrelsen i Västerbotten är kritisk till de långa avstånden och en av dem som intervjuas i programmet.
– Jag tycker inte att man kan garantera ett gott djurskydd i Norrlands inland eller för den delen i inre Dalarna, i Värmland, de områdena. Det är ju helt märkligt att en patient i Jokkmokk måste vänta på veterinär från Kiruna över 20 mil. Det är ju helt horribla avstånd, säger hon.

Lars Kristensen, veterinär och facklig representant för Veterinärförbundet på Distriktsveterinärerna säger i programmet att upplägget innebär en risk för djurskyddet.
– Det finns risker för djurskyddet när de geografiska områdena ökar, lidandet för det enskilda djuret ökar, liv kan gå tappt, djur kan dö i väntan på veterinär, så det är ju uppenbara risker med det.

Distriktsveterinärernas chef Peter Svensson intervjuas också i programmet.

Lyssna på programmet via spelaren nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden