Sverige
12 maj 17:16
Ridsportplus

Lärka fastnade mellan träd – fick hjälp av brandkåren

VeterinärbristPå torsdagsmorgonen låg stoet Lärka fastkilad med halsen mellan två träd. Ägaren kallade på brandkåren – men veterinären tog sju timmar på sig. ”Det är hemskt att bo i inlandet”, säger Minmei Renlund Bergman om den långa väntetiden.

Lärka fastnade mellan träd – fick hjälp av brandkåren
Lärka låg fastkilad i hagen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– I morse upptäckte min pappa att Lärka låg konstigt i hagen. När jag kom ut såg jag att hon kilat fast sig mellan träd med halsen. Alla benen låg på samma sida av trädet. Hon brukar sova rätt hårt min häst, så hon kan ha ramlat ner i sömnen, säger ägaren Minmei Renlund Bergman som bor på landet i Vilhelmina kommun.

Hon och pappan diskuterade hur det skulle gå till att få bort Lärka.
– Pappa sa ”prova med motorsåg” men hon är ju lite känslig för ljud.
Eftersom Minmei planerar att bli deltidsbrandman och gått en del utbildningar visste hon att brandkåren hade ett verktyg som används för att klippa upp bilar med.
– Den väsnas inte om lika mycket. Lärka höll sig lugn när de jobbade och verkade lugna sig av att jag täckte över ögonen.

Skrapsår och svullnad

Hästen, en nordsvensk kallblodstravare, kunde kliva upp när träden var borta.
– Men hon hade skrapsår både här och där och var uppsvälld ovanför vänster öga. Även käken var uppsvälld, hon såg nästan ut som en arab med skillnaden mellan den smala mulen och det andra, säger Minmei.
Men att få ut veterinär skulle visa sig ta tid. Första samtalet gjordes klockan åtta på morgonen, och veterinären anlände 13.45.

”Hade fått ta bort henne på plats”

– Det är hemskt att bo i inlandet. Det var tur att Lärka var lugn när brandkåren jobbade. Hade hon fått panik hade man kanske fått ta bort henne på plats med hjälp av jägare. Man är så utlämnad som hästägare, man vet inte var man ska vända sig till slut om hon hade varit jättestressad och legat och sparkat i ren panik – och så får man inte tag på en vet som kan ge lugnande. Det kan ju bli personskador också, säger Minmei.

Vilhelmina2
Minmei Renlund Bergman oroar sig för vad som ska hända när hästarna gör sig illa.

När veterinären väl kom var beskeden lugnande; inga frakturer kunde upptäckas och medicinen blir antibiotika i fem dagar plus smärtstillande. För Minmei var det en stor lättnad.
– Det är min första egna häst som jag haft i tre år, och hon har gått från vilding till mammas lilla bebis. Jag har lärt henne komma när jag visslar, och hon har en stor plats i mitt hjärta.

Larka1
Lärka, som verkar ha klarat sig relativt bra efter dagens ståhej. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

P4 Västerbotten var först med att rapportera om Lärka. Lyssna på inslaget här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden