Sverige
19 april 2022 06:20

Veterinärbrist hotar även denna sommar

HästvälfärdStängda mottagningar och längre väntetider på veterinär i beredskap. Jordbruksverket räknar med att veterinärbristen kommer att påverka även sommaren 2022.

Veterinärbrist hotar även denna sommar
Det kan bli lång väntan på veterinär även denna sommar. Foto: iStock

Allt tyder på att det blir brist på veterinärer även i sommar, skriver ATL.

− Det är egentligen ingenting som är löst utan bristen på veterinärer, framförallt för lantbrukets djur, kvarstår. Ingenting har hänt på den fronten utan vi har ju svårt att få tag i veterinärer i hela landet som kan jobba i beredskap, säger Anna Clarin, chef på enheten för internationella frågor och djurhälsopersonal på Jordbruksverket, till tidningen.

Redan nu märks bristen på veterinärer som gör det svårt att säkerställa beredskapen, det vill säga tillgången på veterinärer dygnet runt. Jordbruksverket har också nyligen fattat beslut om att ta över beredskapsansvaret i ett antal distrikt i Sydsverige för att stötta de privata veterinärerna. Det gäller Kalmar, Oskarshamn och Varberg.

Sedan juni 2021 arbetar en statlig utredning med veterinärbristen och hur man kan säkerställa en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur. Utredningen ska redovisa sina slutsatser i oktober.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden