Hästägartips
23 januari 2022 06:20
Ridsportplus

Lättare ställa diagnos på benskabb

Ny metodBenskabb kan vara boven i dramat om din häst ser ut att ha mugg eller rasp. Benskabb är svår att konstatera, men nu finns en ny metod som du som hästägare själv kan använda.

Lättare ställa diagnos på benskabb
Mugg och rasp kan vara orsakade av benskabb (även kallad fotskabb), som är vanligast på hästar med mycket hovskägg. Foto: Arkiv

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Mugg och rasp kan vara orsakade av benskabb (även kallad fotskabb), som är vanligast på hästar med mycket hovskägg. Skabben orsakas av ett kvalster, Chorioptes bovis, som är särskilt aktiva på senvintern och våren.

  Fuktigt klimat

  Symtomen är mjällig hud, torra krustor och intensiv klåda som gör att hästen irriterat står och stampar med bakbenen eller slår i väggarna.

  Skabbkvalstren trivs i fukt. Även om hovskägg är till för att skydda mot fukt, kan det hos raser med välutvecklat och tjockt hovskägg ge motsatt verkan med ett fuktigt klimat längst in, som kvalstren frodas i.

  Benskabb kan vara mycket besvärligt att bli av med. Skabbdjuren är så små att de inte syns för blotta ögat. De lever på huden och vid basen på hårstråna.

  Omfattande sanering behövs

  Benskabb är smittsamt. När hästen stampar faller kvalstren av och tar sig över till andra hästar. Om benskabb har konstaterats krävs omfattande sanering av allt som den smittade hästen kommit i kontakt med: boxväggar, borstar, täcken och klippmaskin. Även andra hästar i stallet som varit i kontakt med en benskabbssmittad häst måste behandlas, för att inte skabben ska återkomma.

  I samband med Hippocampusdagarna presenterades en ny, känsligare metod för att diagnosticera benskabb. Det är en PCR-analys som kan upptäcka DNA från kvalster. Hela parasiten krävs inte för en undersökning, det räcker med ägg eller rester av kvalster. Det krävs inte veterinär för provtagningen, testet kan tas av hästägaren enligt instruktioner som finns på SVA.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden