Sport
25 maj 2023 06:20
Ridsportplus

Efter piskincidenten: Dubbla roller för DIN-ledamot

Svenska RidsportförbundetNär en svensk ryttare uppmärksammades efter att använt sitt spö på ett iögonfallande sätt på en tävling agerade en advokat, som också ingår i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, för ryttarens räkning. Detta bland annat genom att försöka påverka vad Ridsport publicerade om händelsen.

Efter piskincidenten: Dubbla roller för DIN-ledamot
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var för några veckor sedan som en yngre, svensk hoppryttare som ingår i ett av de svenska landslagen, fångades på film när hen använde sitt spö på sin häst i en internationell klass flera gånger.

  Ryttarens agerande höll sig inom ramarna för det internationella tävlingsreglementet som gällde för tävlingen, men hade lett till uteslutning på tävling om Sveriges tävlingsreglemente hade varit aktuellt. Efter att Ridsport sökt Svenska Ridsportförbundet för en kommentar och klargörande kring landslagsryttares uppförandekod kontaktades tidningens ansvariga utgivare av ryttarens juridiska ombud, Jenny Johansson. Till saken hör att hon även är ledamot i SvRF:s Disciplinnämnd, DIN.


  – Det förhållande att jag är ledamot i DIN hindrar inte mig att företräda ryttare i juridiska frågor, skriver Jenny Johansson i ett mejl till Ridsport.Att hennes brev till ansvariga utgivaren skulle vara ett försök att styra medias publicering håller hon inte med om:

  – Min främsta plikt i egenskap av advokat är att tillvarata klientens intressen, vilket i detta fall var att filmen inte skulle publiceras. Hur ni i media sedan väljer att framställa klienten har jag ingen avsikt att påverka, skriver hon.

  Risk för jävsituationer

  Den uppenbara risken för jävsituationer som det kan innebära när ledamöter i DIN även företräder ryttare som kan bli föremål för anmälan och utredning av samma nämnd är dock något som det finns en medvetenhet om.  
  – Vi har en konstant pågående diskussion och kontroll av detta, berättar Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i SvRF:s disciplinnämnd som dock inte är inte insatt i det aktuella fallet och turerna kring det.

  – Det görs en jävsprövning i alla ärenden som nämnden tar upp, fortsätter hon. 

  Svenska Ridsportförbundet måste förhålla sig till Riksidrottsförbundets stadgar när det gäller jäv. 

  Kan inte tas upp av DIN

  Det aktuella fallet skedde alltså utomlands, och kan därför inte anmälas till eller tas upp av SvRF:s disciplinnämnd som reder ut anmälningar och delar ut eventuella bestraffningar för händelser på tävlingar som lyder under SvRF:s TR. Däremot väntar samtal med landslagsledningen för den aktuella ryttaren. 

  – I min värld har ryttaren brustit och gjort fel, även om det inte är ett brott mot FEI:s regelverk. Jag anser att det var olämpligt och en för hård bestraffning, sa Henrik Lannér, som är en av landslagsledarna i hoppning, till Ridsport gällande fallet förra veckan. 

  Jenny Johansson trycker på att hon inte kommer att vara delaktig i eventuella framtida beslut som DIN tar gällande ryttaren. 
  – Jag har inte heller företrätt ryttaren gentemot SvRF i övrigt, skriver Jenny Johansson.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden