Veterinärt
3 maj 11:54

Ledinfektioner hos föl kräver stor insats

FölhälsaEtt föl som har nedsatt immunförsvar är mycket känsligt för de bakterier som finns i omgivningen. En allvarlig följd av att de tar sig in i fölets kropp kan vara infektion i en eller flera leder, vilket kräver intensivvård i flera dygn.

Ledinfektioner hos föl kräver stor insats
En ledinfektion kan vara allvarlig för fölet, och kräva intensivvård med dropp. Foto: Alamy

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Ledinfektioner i olika varianter kan förekomma från fölets första veckor till flera månaders ålder. En vanlig form uppkommer tidigt på grund av att fölet inte har tillräckligt med antikroppar som försvar mot de bakterier som finns i stallmiljön. Naveln kan då bli en direkt inkörsport till fölets kropp.

– Desinficering av naveln och hygien runt den är viktigt, säger veterinär Linda Wright på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

Linda Wright
Linda Wright är veterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Medverkar i flera forskningsprojekt på SLU och är diplomate i kirurgi.

– Bästa sättet är att doppa naveln i en kopp med 0,5-procentig klorhexidinlösning. Ha sedan naveln under uppsikt; den ska skrumpna samman och vara torr. Fölet ska inte kissa ur den.

En fuktig navel som får kontakt med halm, urin och gödsel innebär en transportväg för bakterier rakt in i fölkroppen. Andra införselvägar är genom luftvägarna och mag-tarmkanalen. Bakterierna kan sedan orsaka infektion i bland annat lederna.

– Tidigare talade man mest om infekterade hasar och knän som typiskt för föl. Men tack vare dagens förbättrade diagnostik med datortomografi har vi kunnat upptäcka infektion i SI-leden, bäcken, höftled och revben hos föl. Infektionen kan drabba alla leder i kroppen, säger Linda Wright.

Se upp med diarré

Föl Svullna Hasar
Föl med svullna hasar. Foto: Evidensia

Hos de unga fölen visar sig ledinfektion inte alltid som svullna leder och hälta. I stället handlar det om att fölet blir svagt, inte diar som tidigare, ligger mycket och kan ha svårt att resa sig. Att ett föl som bara är några dygn gammalt får diarré är också ett varningstecken.

– För att ställa diagnos kontrolleras antikroppsstatus och andra parametrar genom blodprov och ledprov. Om det visar sig vara en ledinfektion finns två olika behandlingsmöjligheter.

– Det ena är att spola leden med kanyler, vilket kan räcka för föl som inte har så allvarliga symtom. Då följs ledprovet upp inom ett till två dygn.

– Det andra alternativet är att spola leden genom artroskopi.

Bör åka till klinik

Flera sjukdomstillstånd hos föl kan behandlas hemma av stallets vanliga veterinär, men ledinfektioner hör till det som hellre bör behandlas på djursjukhus. Oftast krävs intensivvård under flera dygn med upprepade spolningar av leden, många provtagningar och intravenös tillförsel av antibiotika.

Svagt Föl Navel (4)-1
Svagt föl med navelinfektion. Foto: Evidensia

– Det måste finnas en plan för behandlingen. Om man börjar med kanylspolning och det inte räcker, måste man snabbt ha möjlighet att gå vidare med artroskopi. Det kan bli en fördröjning om fölet ska remitteras till djursjukhus för detta och tiden är viktig för unga föl, de kan snabbt bli mycket dåliga.

– Dessutom har veterinärer ute i fält sällan möjlighet att få provsvar direkt, vilket är nödvändigt i dessa lägen. Så just när det gäller ledinfektion är det bästa att ha fölet på djursjukhus. Man ska inte underskatta att det är en dygnet runt-procedur att ta hand om de här fölen.

Fakta

Expertens förebyggande råd mot ledinfektion

  1. God antikroppsstatus är A och O för att förebygga ledinfektion. Gör en foal-check när fölet är cirka 24 timmar för att få koll på detta. Dåligt upptag av råmjölk kan bero på en mängd faktorer, bland annat stress efter en svår förlossning, att stoet har läckt råmjölk eller att fölet är allmänt svagt från födseln. Tillförsel av plasma förbättrar nivån av antikroppar.
  2. Desinficera naveln och ha uppsikt utan att peta på den i onödan. Normalt torkar den samman och skrumpnar ihop ganska snabbt. Reagera direkt om naveln verkar fuktig, området svullnar upp eller ser onormalt ut.
  3. Ha en buffert för fölsjukdomar eller välj en försäkring som täcker veterinärvård för fölet.
Expandera

Naveloperation

Prognosen beror mycket på när i infektionsskedet som fölet börjar behandlas och hur spridd infektionen är. I de fall området kring naveln är infekterat, brukar den opereras bort.

– Navelstrukturerna går både framåt till levern och till urinblåsan, så vi tar bort allt som är förtjockat och förändrat. Samma ingrepp görs på föl som kissar genom naveln. 

Goda chanser

Med tidiga insatser finns det goda chanser att fölet blir friskt. Linda Wright har gjort en studie på över 60 föl med ledinfektion som behandlades på djursjukhuset i Helsingborg under åren 2008 till 2014. De flesta fölen behandlades inom 24 timmar efter att man konstaterat att leden var infekterad och 80 procent av dem överlevde.

– Ju snabbare man kan ingripa, desto bättre blir prognosen. Av fölen i studien förblev 62 procent friska och ohalta. Uppföljningstiden var sex månader till sex och ett halvt år. 

Blodprov 1 210608 Rt
En check via blodprov visar fölets antikroppstatus. Foto: Roland Thunholm

Behöver bred behandling

Linda Wright poängterar vikten av en helhetsbild av fölet, att försöka hitta alla ställen som kan vara infekterade för att fölet ska ha en chans att bli bra.

– Det kanske inte räcker med att spola en enda led, utan infektionen finns även i andra leder eller organ i kroppen. Därför behövs flera provtagningar.

– Vi har bred erfarenhet av sjuka föl och det kostar inget att ringa och rådfråga oss, vi hjälper gärna till även med hästar som inte kommer hit. Ledinfektioner hos föl är inget som minskat i antal, vi ser ungefär lika många varje år. 

Fotnot: Linda Wrights studie: Haematogenous septic arthritis in foals: Short- and long-term outcome and analysis of factors affecting prognosis. Linda Wright et al.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2025.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym