Avelsnyheter
27 april 2020 08:50
Ridsportplus

Lena Zeiloth: ”Betäck stona som planerat – trots coronakris”

StafettpinnenI vår serie Stafettpinnen skickade Helena Torstenson pinnen vidare till Lena Zeiloth, uppfödare och avelsprofil. Lena ger bland annat sina bästa tips till uppfödarna hur de kan tänka i dessa coronatider.

Lena Zeiloth: ”Betäck stona som planerat – trots coronakris”
Stafettpinnen hamnade denna gång hos uppfödaren Lena Zeiloth - som här ses med maken Benny. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vilken egenskap behöver svenska uppfödare fokusera mest på att förbättra  hos hästarna?
– Utvecklingen går mot att hoppsporten vill ha kvicka, reaktiva, atletiska och sunda hästar med naturligt bra benteknik och som kan gå fort utan att bli spända, för att möta den utveckling vi nu ser med högre tempo och ofta lite mindre tekniska banor. De kunder som driver priserna på hästar är i stor utsträckning nya grupper av ryttare som betalar sig in på den högsta nivån.

Ditt bästa tips till uppfödare i dessa coronatider?
– Att ändå betäcka sina fina ston som planerat, trots att det just nu känns oroligt. Hästavel är långsiktigt och när fölen vi tillverkar i år föds har det gått ett helt år. Dessutom är smittrisken obefintlig om du har rätt rutiner när du lämnar ditt sto på station.
– Hittills fungerar utlandsskicken fint men vill man vara på den säkra sidan är det klokt att ha tänkt ut en hingst stationerad i Sverige eller Danmark som går via biltransport, om det blir begränsningar i flygen.

Vilket är ditt största avelsmisstag?
– Jag har gjort många, till exempel har vi lagt mycket arbete och pengar på att få ett antal gamla infertila svårklasston dräktiga under årens lopp. Det har inte resulterat i varken ekonomisk eller avelsmässig framgång. Även om de till slut efter stora insatser blivit dräktiga är de inte bra mammor och avkommorna har inte höjt sig över mängden. I dag finns möjligheten till ET på de bästa äldre stona så fölet får bättre förutsättningar i moderlivet.

Vem skickar du stafett­pinnen vidare till?
– Till banbyggaren Sara Brink.

Fakta

Lena Zeiloth

Namn: Lena Zeiloth

Bor: Örebro.

Gör: Stuteri- och seminstationsägare, hingsthållare, spermaimportör. Driver Eklunda Stuteri sedan 30 år.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden