Världen
23 augusti 2023 11:03

50 nedgrävda hästar har hittats på Viegård stuteri

Utredningen fortsätter/uppdateradUnder onsdagen har 50 hästkadaver grävts upp i den stora insatsen som görs av polis tillsammans med kommunala och statliga tjänstemän mot Viegård stuteri i Danmark.

50 nedgrävda hästar har hittats på Viegård stuteri
Hästkadaver och säckar med okänt innehåll kom i dagen vid grävningarna på Viegårds stuteri. Foto: Ridehesten

Uppgifterna om vanvård av hästar på Viegårds stuteri i Viborg mitt på Jylland ledde på onsdagen till en omfattande insats från flera olika myndigheter, rapporterar Ridehesten.

En  oanmäld tillsyn gjordes på stuteriet liksom på andra gårdar och markområden runt gårdarna.

Ett mål var att gräva i markerna för att leta efter nedgrävda hästar, och 50 hästkadaver hittades, rapporterar Ridehesten. Några tillstånd för att gräva ned döda hästar har inte funnits.

Dessutom hittades 390 levande hästar som har besiktigats. Den besiktningen kommer att leda till böter i ett antal fall på grund av brott mot djurskyddslagen, men inga fall av grova brott eller djurplågeri har uppdagats.

-Byggnader och marker som polisen fått kännedom om bland annat genom anmälningar från allmänheten, är undersökta, säger vice polisinspektör Christian Toftemark, som är chef för  lokalpolisen i Viborg-Skive, till Ridehesten.

Delar av de uppgrävda hästarna kommer att undersökas, för att försöka fastställa om hästarna dött av svält, säger säger chefsveterinären Flemming Kure Marker från Fødevarestyrelsen, Danmarks motsvarighet till Jordbruksverket.

Tidigare under dagen redogjorde polisen och myndigheterna skälen bakom undersökningen.

− Skälet till vår närvaro är dels ett resultat av de anmälningar vi har arbetat med en tid, dels en uppföljning av tidigare tillsyner, sade vice polisinspektör Christian Toftemark.

Viborgs kommun har ansvaret för miljöfrågor, och den myndighet som tagit initiativ till grävningen. Dessutom deltog representanter från Fødevarestyrelsen, Danmarks motsvarighet till Jordbruksverket, i tillsynen.

− Vi är med som veterinärer från myndigheten, och vårt uppdrag är att kontrollera att djuren får den skötsel och behandling de ska ha enligt djurvälfärdslagen, säger chefsveterinären Flemming Kure Marker från Fødevarestyrelsen.

Under dagen har bilder publicerats på uppgrävda hästar, bland annat på Ridehestens sajt.

Viegård Stuteri har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier de senaste månaderna, bland annat genom Facebookgruppen STOP mishandlingen på Viegård Stutteri ApS med närmare 12 000 medlemmar. Detta efter att bilder på magra och sjuka hästar fått spridning på internet.

Redan 2011 var mannen bakom stuteriet, John Byrialsen, i blåsväder då 64 hästar omhändertogs och flera avlivades till följd av det skick hästarna var i.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden