Dressyr
30 november 2018 15:12

LFC-final: En premiärseger och en Quartermain-favorit i repris

FinalÅrets Lövsta Future Challenge Dressage har nått sitt slut. I finalerna blev det en snygg reprisseger av Quartermain och Marina Mattsson, samtidigt som Dorano och Nina Rademaekers levererade en vinst i Friendsdebuten.

LFC-final: En premiärseger och en Quartermain-favorit i repris
LFC-finalernas två segerekipage i ett ärevarv. Foto: Roland Thunholm

Lövsta Future Challenge-finalerna avgjordes kring lunch på fredagen på Friends arena. Efter en säsong med kval hade totalt åtta ekipage nått hela vägen fram – fyra i finalen för unga ryttare och fyra i finalen för unga hästar.

De unga ryttarna var först ut med sin U25-Grand Prix. Klassens första startade Nina Rademaekers gjorde sin sista start som ungdomsryttare tillsammans med Dorano (val, f 2003, e Dormello-Silvio I). I sin Friends-debut belönades de bland annat med åttor för piruetterna och deras 68,615 procent gav dem en finalseger.

– Jag har drömt om det här länge – längtat och jobbat för det. Bara att vara här i final var en seger och att sen få vinna… Jag är så tacksam och så glad, säger Nina.

Vill tillbaka

Nästa år rider Nina vidare som senior och hon hoppas på att komma tillbaka till Friends på något annat vis framöver.
– Att få avsluta så här som ungdomsryttare känns extra bra. Durano är nog världens coolaste häst. Han betedde sig så världsvant och tog det med ro, trots att han aldrig har varit på en så stor arena.
– Länge kändes nästa omöjligt att rida Grand Prix. LFC har öppnat ögonen för att det faktiskt kan gå att rida U25-GP. Den här serien har verkligen sporrat mig och gett mig något att kämpa för hela året.

Solklar seger

I LFC-finalen för unga hästar startade också fyra ekipage, som har kvalat under säsongen. Än en gång regerade Marina Matsson och Quartermain (val HANN f-09 e Quaterback – Wilawander äg Hannell Dressage Stable AB). De glänste flera gånger om, håvade in många åttor för bland annat sin passage, slutor och ökade trav.

Patrik Kittel kommenterade ritterna efter varje start, vilket inte minst uppskattades av publiken. När Marina och Quartermain skrittade ut var det ”wow, wow, wow” som hördes från Kittel.
– Otrolig potential, väldigt många kvalitéer och otroligt fin ridning av Marina, konstaterade han.

Domarna höll med – solklar seger på 74.769 och med runt 8,5 procents marginal.

Trivs på arenan

Marina var strålande glad efter vinsten – hennes andra raka finalseger i serien.
– Det är helt fantastiskt att vara här på hemmaplan – jag älskar att rida på Friends! Quartermain trivs också fint och går alltid bra här. Det blir en sån där gnista så han ger det lilla extra och jag känner verkligen att han är en häst för framtiden, säger Marina.

Just LFC-serien tycker segervana Marina är riktigt bra, både för unga ryttare och unga hästar.
– Jag red serien som ung ryttare och det var väldigt lärorikt, som att se de mer erfarna ryttarna och få vara i sådan här spännande atmosfär. De unga hästarna får lära sig att gå på sådana här arenor och det ger bra erfarenhet, exempelvis inför kommande mästerskap.

Resultat

A74q0330
Nina Rademaekers på Dorano och Marina Mattsson på Quartermain prisades av Lövstas Tinne Vilhelmson Silfvén och Antonia Ax:son Johnson. Foto: Roland Thunholm
Img_0092
Nina Rademaekers och Dorano mot seger. Foto: Roland Thunholm
Img_0168(1)
För de unga ryttarna blev Cecilia Bergåkra och Duschesse (SWB, sto, f 2002, e Solos Carex-Chagall, uppf Kjell Andersson)  finaltvåor på 67,282 procent. Foto: Roland Thunholm
Img_0305(2)
Lina Dolk och Biggles 1015 (SWB, f 1998, e Björsells Briar-Krevad, uppf/äg Fam. Ingrid Lundberg Persson) blev trea på 66,641 procent. Foto: Roland Thunholm
Img_0208
Emma Jönsson och Donizetti 39 (val, f 2008, e Don Frederico-Lauries Crusador xx) landade på 64,205 procent. Foto: Roland Thunholm
Img_0529
Marina Matsson och Quartermain var överlägsna i LFC-finalen för unga hästar. Foto: Roland Thunholm
Img_0489
Rasmus Haid-Bondergaard och San Andreas (val, f 2007, e Sandro Hit-Walt Disney 1) blev tvåa i finalen på 66,282 procent. Foto: Roland Thunholm
Img_0591
Finaltreor: Karin Öljemark och Samson (val, f 2009, e Samba Hit I- Duntroon) på 65,590 procent. Foto: Roland Thunholm
Img_0456
Catarina Hjärpe och Cerina E (sto, f 2007, e Saffraan- Harald ) red in på 62,974 procent. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden