Veterinärt
13 augusti 2017 12:00
Ridsportplus

Liten hage kan göra hästen halt

Kotledsinflammation är en vanlig diagnos hos häst. Ņkomman kan ha många orsaker, en av dem är inaktivitet i liten hage.

Liten hage kan göra hästen halt
risken för kotledsinflammation eller förslitningsskador ökade med mer än det dubbla för de hästar som gick ensamma i liten hage jämfört med flera hästar i en stor hage, visar en ny studie. LottaGyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fysisk aktivitet på stora arealer och i sällskap med andra hästar bidrar till en positiv utveckling av skelett och muskulatur på unghästar. Det finns belagt i flera studier. Men även vuxna hästar kan få fördelar av ökad rörlighet.

En undersökning av levnadsvanorna för över 800 hästar, visar att risken för kotledsinflammation eller förslitningsskador ökade med mer än det dubbla för de hästar som gick ensamma i liten hage jämfört med flera hästar i en stor hage.
Med liten hage avses i detta sammanhang mindre än 20×60 meter. 

Gärna mer än tio timmars utevistelse
Undersökningen visar också att för de hästar som gick ute mer än tio timmar per dag halverades risken för kotledsinflammation och olycksfall, jämfört med hästar som var ute tre till sex timmar. En anledning kan vara att hästar som vistas ute kortare tid är mer stallmodiga, vilket kan öka risken för skador.
Mycket utevistelse i en stor hage för en grupp hästar som fungerar bra tillsammans är det optimala, då håller de i gång varandra på ett vettigt sätt.

Viktigt med rörelse
Kontinuerlig rörelse är mycket viktig för en bra ledfunktion: när leden belastas pressas gammal ledvätska ut ur brosket och när den avlastas sugs ny vätska in. Detta utbyte av ledvätska till brosket är särskilt viktigt för hästar som ska prestera. Om leden blir för torr kan det uppstå skador på ledbrosket och då gnids ben mot ben, vilket orsakar smärta.

Några andra orsaker till kotledsinflammation är:
•  Exteriöra avvikelser, framför allt inkorrekt benställning, som kan leda till ojämnt slitage. 
•  Dålig kondition. Skelett och leder belastas extra hårt när muskulaturen är uttröttad och inte orkar hålla spänsten. 
• Akut orsak, till exempel en vrickning då hästen landat snett efter ett hinder eller trampat ner i ett hål.

Rätt träning 
Hästkliniker/djursjukhus har alltmer börjat anlita professionella ryttare för att undersöka om träningen kan ändras för att undvika ledinflammationer. Försäkringsbolagen har flera bevis för att utdömda hästar som de löst in, har kommit tillbaka i användning sedan träningen förändrats.

Framkotorna är särskilt utsatta. De får utstå hård belastning eftersom hästen av naturen lägger mest vikt på framdelen; en unghäst som börjar ridas förlägger cirka 60 procent av kroppstyngden på framdelen. 

Eftersom frambenen inte har någon skelettförankring i ryggraden, utan är fästade genom
ligament och muskulatur, behövs en väl-utvecklad överarms- och rygg-muskulatur för att hästen ska kunna bära ryttare utan för stor belastning på skelettet. Detta är något som måste tränas upp. 

Fakta: Detta är ledinflammation
En leds normala funktion är att på ett fjädrande sätt ta emot och mildra den stöt som uppstår när hästen rör sig. För att åstadkomma en mjuk stötdämpning är skelettbenen ställda i vinkel mot varandra och ledens rörelser kontrolleras av muskler, senor, ledband samt ledytans konturer.
Om någon av dessa delar skadas utsätts leden för en större påfrestning än normalt och en ledinflammation kan uppkomma. Inflammationen är kroppens sätt att reagera på en skada eller överbelastning.  

Källa: Skadeförekomst hos häst relaterat till olika typ och mängd av utevistelse, J. Odlander. Exarb. SLU, 2010:59.

Denna text publicerades första gången den 10 augusti, i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden