Hoppning
31 oktober 2016 19:14

Liten häst med stort hjärta

Alla älskar en vinnare, och Järta är en riktig sådan. Hemma hos uppfödarna Lena och Staffan Hammarskiöld finns flera syskon till en av årets bästa 7-åringar.

Liten häst med stort hjärta
Järta och Karin Martinsen vid finalsegern på Elmia i helgen. Hemma hos uppfödarna Lena och Staffan Hammarskiöld finns flera syskon kvar till det smidiga stoet. Roland Thunholm

Karin Martinsen och Järta har imponerat under hösten. Först blev det seger i Breeder’s Trophy på Flyinge, och i helgen var det dags för en ny storseger – i 7-årsfinalen på Scandinavian Elmia Horse Show.

– Vi satt hemma i soffan och följde varje start hon gjorde. Det var verkligen roligt att de lyckades igen, berättar uppfödaren Lena Hammarskiöld stolt.

Järta har ett imponerande facit i årgångstävlingar. När hon visades som 3-åring fick hon 9-9 för sin hoppning och diplom. Hon blev sedan uttagen till SSHS auktion på Flyinge.

– Karin Martinsen satt där på läktaren ihop med Eva och Björn Lundgren. Karin frågade om de inte kunde försöka ropa in Järta, så skulle hon rida den åt dem. Och det har ju gått bra, konstaterar Lena Hammarskiöld.

Under Karins skickliga matchning och utbildning har det eleganta stoet gått från klarhet till klarhet. Som 4-åring blev det en fjärdeplats i Breeder’s Trophy. Som 5-åring blev det ett nedslag i finalen. Förra året var Karin och Järta tvåa i Falsterbos 6-årsklass och i år har det blivit idel segrar. Detta trots att hon debuterade 1.40-hoppning så sent som i juni på grund av en mindre skada. Därför blev det heller inget Falsterbo i år, men väl segrar alltså både på Breeder’s och Elmia.

Järta som tvååring. Då, som nu, en elegant häst av det mindre slaget.

Järta som tvååring. Då, som nu, en elegant häst av det mindre slaget.

Mamman till Järta, stoet Arizona (f.-96 e. Krius xx-Le Mexico xx) är uppfödd av Staffan Hammarskiöld och Staffan köpte Arizonas mamma av Royne Zetterman. Totalt fick hon 12 avkommor, men dog tyvärr 2014 när hon var dräktig med Heartbeat, kort tid efter att hon fått utmärkelsen Elit.

– Vi har fyra syskon kvar, alla ston, berättar Lena.

Den yngsta är tre år e. Lucky Point. Hon påminner väldigt mycket om Järta, även om hon är lite större, och det är en häst som Lena och Staffan har stora förhoppningar om.

– Vi hoppas att vi kan få till ett samarbete med Karin Martinsen och att hon hinner hjälpa oss med henne eftersom hon påminner så mycket om Järta, menar Lena.

Däremot var det inte aktuellt att visa 3-åringen inför årets SSHS-auktion, även om det redan varit personer och kollat om de kan få köpa henne.

– Nej, vi har inte så bråttom att sälja henne. Vi hoppas att hon kan bli riktigt bra och därmed få lite bättre betalt för henne, förklarar Lena.

I stallet finns avkommor bland annat efter Canvas Plus, Caréme, Armani Code, Robin Z och Feliciano. I år har makarna Hammarskiöld betäckt sina ston med bland andra Bravour och Kannatol. De flesta med Arizona i släkten.

– Vi väljer bara hingstar som vi själva tycker mycket om. Visst är det bra med beprövade hingstar, men ibland är det också roligt att testa någon nykomling, förklarar Lena och Staffan.

Även om det nu är fyra år sedan Järta lämnade Björkängs gård utanför Kristianstad har makarna Hammarskiöld mycket koll på sin fina uppfödning och när det är möjligt följer de henne gärna på plats.

– Hon har alltid varit lite speciell. När hon föddes var hon nästan lite gul i färgen, och vi som stenhårt trodde på en brun med bläs efter Heartbeat. Men hon har alltid varit underbar att ha med att göra och var lätt att rida in, minns Lena.

– Dessutom har Karin matchat henne helt fantastiskt. Det är så viktigt att de bra hästarna verkligen hamnar hos rätt ryttare, konstaterar Lena.

Men namnet då, varför just Järta med den stavningen?

– Staffan heter även Järta i efternamn, och med Heartbeat som pappa så kändes det bra. Dessutom finns det ingen annan som har det namnet, så hon är unik på många sätt, menar Lena stolt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden