Ponny
24 december 2015 07:30

Litet distrikt med stor topp

Blekinge är ett av ridsport-Sveriges minsta distrikt, men antalet ryttarungdomar på mästerskapsnivå har ökat i rekordfart senaste åren. Majoriteten tränar för Jennifer Svensson, som nu samlar sina adepter i en ny elitsatsning.

Litet distrikt med stor topp
Hela gänget med tränare Jennifer Svensson som trea från vänster.

Bakom initialerna i JS Dressage Elitsatsning finns Jennifer Svensson, som bor strax intill familjestuteriet Millegarne i Ronneby. Hon har bland annat vunnit Breeders i dressyr 2014 med It’s Ad Hoc, men i Blekinge är hon minst lika välkänd som tränare som ryttare.  

Jennifer gjorde slag i saken gällande satsningen när hon insåg att hon hade uppåt 15 ryttare i sin elevtrupp som redan är på SM-nivå eller har SM alternativt ungponny-SM som mål nästa år.
– Alla är målmedvetna och satsar hårt, men är samtidigt ödmjuka. På det här viset ska vi öka gemenskapen och se till att de kan sporra och hjälpa varandra, säger Jennifer.

Många medaljörer
Teamet ska arbeta tillsammans i jakten på sponsorer och eftersom ryttarna kommer från såväl öst som väst i länet hoppas de kunna hitta sponsorer på flera håll i Blekinge. För bara några år sedan var det stort i Blekinge att en ponnyryttare ens lyckades ta sig till SM. Nu finns det gott om medaljörer i gruppen. I somras på dressyr-SM för ponny tog Ebba Nilsson silver med Roman, Linda Svensson Krupke tog brons med Merveilleux, Roxanna Nilsson tog silver med Stenbroåsens Carlos och därtill tog hoppryttaren André Brandt, som tränar dressyr för Jennifer sedan länge, silver med Snowy Dawn.

Yngsta ryttaren, 12-åriga Lovisa Hjertsson Hall, satsar på ungponny-SM i dressyr med sin sexåring i sommar.
– Alla har ju samma intresse och vi kommer nog kunna hjälpas åt och tipsa varandra. Jag tror att jag kommer kunna lära mig mycket av de som har mer erfarenhet, säger Lovisa.
Både hon och Linda Svensson Krupke, 18,  ser fram emot träffarna som väntar med elitgänget.
– Det ska bli väldigt kul. Alla vet redan vilka alla är, men nu blir det bättre gemenskap, säger Linda.

Internationella mål
Att bygga teamkänsla i en annars så individuell sport är ett av huvudsyftena bakom Jennifer Svenssons satsning där alla utom två rider dressyr (”hoppkillarna rider så väl och tränar för mig, så de får vara med också” konstaterar Jennifer). För att de ska lyckas ännu bättre framöver väntar uppsuttna träningar, teori, mentala träningar och roligheter för att stärka sammanhållningen.
– För att platsa i Sverige-eliten krävs hela konceptet. De här ungdomarna är otroligt duktiga och förtjänar att få så stora möjligeter som det går att ge dem, säger Jennifer.
Hon känner sina elever väl vid det här laget och har sett dem klättra spikrakt uppåt i resultatlistorna på relativt kort tid. Målen inför 2016 är klara.
– Det är internationella tävlingar, NM och olika SM som gäller. Det är fantastiskt att Blekinge som är så litet har så här många skickliga unga ryttare som representerar länet.

Ekipage i JS Dressage Elitsatsning
Lovisa Hjertsson Hall/Hendi’s Fedulia
Cornelia Nyberg/Big Highlight
Emilia Jönsson/Gullabos Heaven
Saga Sjölin/Arafat
Tuva Sjölin/Majans Quincy
Rebecca Jern/Twiligt
Elin Hansson/Luc
Linda Svensson Krupke/Merveilleux
Viktor Hjertsson Hall/Nixon. Hoppning.
André Brandt/Irresistable VD Neyen med flera. Hoppning.
Stephanie Engblom/Tiffany med flera
Rebecca Nilsson/Tidigare Bångens Valentine med flera
Ebba Nilsson/Roman med flera
Roxanna Nilsson/Electron med flera

Här kan du läsa ekipagens egna presentationer.

P4 Blekinge har också pratat med Jennifer:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden