Hästägartips
17 november 2017 09:01
Ridsportplus

Löften inget värda när du säljer hästen

FörbehållUlrika Berg sålde en häst med ledproblem billigt, villkoret var att den inte skulle behöva hoppa mer. Nu har hon fått veta att hästen går i arbete och hoppar.
–  Jag fick ett löfte, säger hon. Är det ingenting värt?

Löften inget värda när du säljer hästen
Att skriva ett vattentätt köpekontrakt för häst, med förbehåll, är svårt, men det finns några viktiga saker att tänka på. Foto: Lotta S. Bergman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tänk dig för innan du säljer en häst. Utgå inte ifrån att köparen kommer att leva upp till de överenskommelser som ni avtalat, vare sig det är muntligt eller skriftligt.

Det är Ulrika Bergs råd till alla som vill sälja sin häst med förbehåll. Det kan gälla att hästen inte får användas på ett visst sätt, eller att du vill ha förköpsrätt om hästen säljs vidare. Hon har själv fått uppleva att säljaren inte kan göra så mycket om köparen bryter vad som avtalats.

Juristen:

”Hästar likställs enligt lagen med lösöre”

Cecilia Tholse Rogmark, Advokat å Ordf Svrf Disciplinnämnden P: 2017-21
Cecilia Tiólse Rogmark, jurist. Foto: Privat

Vill inte köparen uppfylla vad som avtalats, har säljaren inte mycket att sätta emot.
Att det är svårt att skriva ett vattentätt kontrakt med förbehåll om en såld hästs fortsatta liv, och ännu svårare att vinna en process i ett sådant fall, vet advokaten Cecilia Tholse Rogmark. Hon är specialist på hästfrågor vid advokatbyrån Gulliksson.
– Det bästa sättet att bibehålla kontrollen över en häst är att inte sälja den, säger hon.

Genom att behålla ägandet och i stället lämna ut hästen på foder, eller kanske i alla fall behålla en andel i hästen, kan du ha fortsatt inflytande över den.
– Hästar likställs enligt lagen med lösöre, och precis som det är svårt att avtala om hur en bil du sålt får köras, är det svårt att avtala om hur en häst som någon annan äger ska användas. Dessutom – vad händer om hästen säljs en gång till? Upphör villkoren då, eller ska de följa med även i nästa led?
– Om du ändå vill sälja och avtala om begränsad användning finns det några saker som är viktiga att tänka på för att avtalet ska vara så hållbart som möjligt, säger Cecilia Tholse Rogmark.

Genom sociala medier och personer hon träffat har Ulrika Berg nyligen fått reda på att överenskommelsen som gjordes muntligt i samband med att hon sålde sin dotters hopphäst, inte hålls av köparen.
– Jag satte priset, 8 000 kronor, ­utifrån villkoret att hästen inte skulle hoppa mer. Annars hade vi ju inte sålt honom så billigt – vi köpte honom en gång för 175 000 kronor.
– Min dotter ville ha en häst att hoppa med och då fungerade han inte, men han var  fin att rida dressyr på. Vi tyckte det var bättre att sälja till någon som kunde ha glädje av detta.

Tanken var att hästen skulle gå i lättare verksamhet med oerfarna ryttare.
– Jag tyckte det var en trygghet att sälja till en verksamhet. Då finns det en insyn i vad som händer på gården, det kommer folk som ser att allt är bra.

Ulrika Berg har pratat med en advokat, som anser att ett muntligt avtal gäller precis lika mycket som ett skriftligt. Men att driva en civilrättslig process mot köparen är besvärligt. Dels kommer ord att stå emot ord, dels är det svårt för Ulrika Berg att visa att hon lidit skada av kontraktsbrottet.

Hon har erbjudit sig att köpa tillbaka hästen för de 8 000 kronor hon sålde för, men det har köparen inte alls svarat på.

Köparen anser att hästen i dag är fullt frisk och kan hoppa.

För hästförsäljningen

Hållbart avtal

  • Avtalet ska vara skriftligt, det gör att bevisläget om vad som avtalats är tydligt. 
  • Det ska vara klart och tydligt uppspaltat kring vad begränsningen gäller. 
  • Det bör finnas inskrivet vad som händer vid ett kontraktsbrott. Det vanligaste är att köpet ska återgå eller så ska den brytande parten betala ett vite till den andra. 
  • Det kan dessutom vara bra att betona att villkoret är ”väsentligt”, alltså avgörande för att en försäljning ska genomföras.

    Källa: Cecilia Tholse Rogmar, advokat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden