Hoppning
22 oktober 2019 09:15
Ridsportplus

Loi Lindström: ”Många ord inom sporten heter nästan likadant”

SpråkträningRidsports krönikör Louise "Loi" Lindström har flyttat till Tyskland och arbetar som beridare vid Gestüt Bonhomme. För Ridsport berättar hon om vad hennes arbete går ut på - och inte minst hur det går med det tyska språket. "Många ord inom sporten, som sadel, träns och kandar heter ju nästan likadant", berättar.

Loi Lindström: ”Många ord inom sporten heter nästan likadant”
Loi Lindström med en av Gestüt Bonhommes hästar, 4-årige Bernstein (e Bernay-Harvard-Feinbrand). Foto: Robert Conredel

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Louise ”Loi” Lindström, Ridsports krönikör, som just har börjat som beridare på Gestüt Bonhomme väster om Berlin i Tyskland.

Hur går det med tyskan?
– Det går riktigt bra. Jag pratar en del tyska, om än inte flytande, och många ord inom sporten, som sadel, träns och kandar heter ju nästan likadant. Dessutom pratar de bättre engelska här än jag vågade hoppas.

Varför valde du att flytta till Tyskland?
– Egentligen var det just detta stuteri jag var intresserad av, inte Tyskland i sig, ända sedan jag gick beridarutbildningen på Flyinge. De har en vettig hästhållning här och alla hästar kommer ut två gånger om dagen, i arbete eller i hage.
– Hemma i Sverige hade jag egen verksamhet och trivdes jättebra, men nu känner jag att jag kommer att utvecklas i sadeln.

Vad borde vi veta om Gestüt Bonhomme?
– Det är inte gigantiskt stort för att vara i Tyskland, men de har några riktigt fina avelshingstar, som Morricone och Grey Flanell, och dessutom sporthästar som utbildas och tävlas.

Hur fick du jobbet?
– Jag hade länge tänkt på att höra mig för, men i somras kontaktade jag dem äntligen och frågade om jag fick provrida. Jag åkte ner och red sju pass på två dagar, och hade ett anställningskontrakt som beridare med mig hem.

Vad går ditt arbete ut på?
– Vi gör morgonsysslorna tillsammans, och sedan är vi fyra beridare som rider hela dagarna, allt från 4-åriga hästar till svårklasshästar. Jag kommer också att få tävla, och har precis fått min tyska tävlingslicens, liksom det tyska TR. Det är tjockt som en bok så nu får jag läsa på.

Vad är ditt råd till andra som vill jobba utomlands?
– Sätt ihop ett bra cv, gör en bra film och en väl genomarbetad ansökan, och se till att ha goda referenspersoner.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden