Sverige
19 april 2017 16:28

Lös hund skrämde ekipage – en häst död

I går skrämde en hund två ekipage på Ekerö strax utanför Stockholm. Efter skräckfärden i skogen avlivades en av hästarna efter att ha krockat med ett träd.

Lös hund skrämde ekipage – en häst död
En häst fick avlivas efter skärckturen. Hästen på bilden har inget samband med artikeln.

De två ryttarna, som båda är mycket ridvana och arbetar med hästar, har valt att inte framträda med namn då olyckan inträffade så pass nyligen och chocken fortfarande är stor. De vill ändå berätta, bland annat för att varna andra och för att uppmärksamma det viktiga i att hundar hålls kopplade. I texten kallas den intervjuade ryttaren Sofia, vilket är ett fingerat namn. Hästen som tillhör Sofia klarade sig och hon har intervjuats med sin väns godkännande.

Mardrömsolyckan inträffade i går vid lunchtid på Ekerö. Sofia och hennes vän skrittade på sina hästar när de såg en kvinna med tre hundar ett hundratal meter bort.
– Hästarna var lugna och fina, och vi skrittade i godan ro när en av hundarna började galoppera mot oss, säger Sofia.

Hon berättar att hästarna är hundvana och aldrig har reagerat på hundar förut, men att hon tror att den här svarta hunden, som med stor sannolikhet var en newfoundland, skrämde hästarna genom att vara annorlunda.
– Med sin storlek, pälsen och sitt rörelsemönster var den nästan björnlik. Jag har pratat med en annan tjej vars hundvana häst skrämdes av en sankt bernhard, och det är ju lite samma sak. Hunden verkade inte arg och ville nog snarare leka, men hästarna blev livrädda när den kom galopperandes.

Hann inte sitta av
Sofias första tanke var att sitta av och gå emellan för att lugna sin häst. Hon hann dock inte innan hästarna tvärvände och skenade rakt ut i skogen. Resten av berättelsen är som taget ur en skräckfilm. Hästarna skenade jämsides i tallskogen och var inte kontaktbara. Trädstammarna svischade förbi medan ryttarna gjorde vad de kunde för att parera träden och undvika kollisioner.

– Sedan måste något ha hänt för vi ramlade av samtidigt bland tallarna båda två. Vi började springa efter hästarna och efter 200 meter hittade vi honom.

Hästen låg då med bakdelen mot ett träd och kunde inte röra sina bakben. Han hade ett sår i pannan och på trädet fanns ett märke i huvudhöjd.  
– Han måste ha kolliderat med trädet och voltat eftersom han låg med bakdelen mot trädet när vi hittade honom.

Fanns inget att göra
Veterinären kom snabbt och kunde konstatera att det inte fanns något att göra. Hästen avlivades på platsen.
– Han var så fin. Han hade kvalitéer och framtiden för sig. Han var verkligen sin ägares ögonsten.

Hästen bröt troligen nacken eller ryggen vid kraschen och ska obduceras inom kort.

Ryttarna fick hjälp av brandkåren att ta hand om honom eftersom det inte gick att köra vanlig bil till platsen och själva fick ryttarna föras med ambulans till sjukhus. Dessbättre är de båda fysiskt välbehållna.

– På ett sätt hade vi tur att vi kunde parera där mellan träden när hästarna skenade. Om ryttaren hade suttit på när han krockade med träden… Då vet jag inte vad som hade kunnat hända.

Polis mötte upp
Polis mötte upp och har pratat fler gånger med ryttarna på telefon för att få mer detaljer. Hundägaren, som uppenbarligen inte respekterade det rådande koppeltvånget, hade utöver den stora svarta hunden två hundar i mellanstorlek.
– Hundägaren ropade på hunden flera gånger, men den sprang oberörd rakt emot oss. Den fortsatte nog att jaga oss in bland träden också för jag tror att jag hörde kvinnan fortsätta ropa efter hunden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-