Dressyr
28 september 2016 09:00

Louise: ”Hoppas på ett uppsving för sporten”

Louise Etzner Jakobsson och hennes två dressyrbrons på Paralympics väckte stor uppmärksamhet i Sverige. ”Jag hoppas att fler med någon funktionsnedsättning vågar mönstra framöver” säger Louise till Ridsport.

Louise: ”Hoppas på ett uppsving för sporten”
En bronsprydd Louise Etzner Jakobsson med landslagsledare Agneta Aronsson just bakom sig. Roland thunholm

För två veckor sedan var Louise Etzner Jakobsson mitt upp i sin medaljjakt med Zernard. Det blev som bekant två fina brons som följde med hem till Gotland och såväl Louises framgångar som hemkomst figurerade i media.
– Paradressyren har inte fått så mycket uppmärksamhet innan, så det känns väldigt bra att det har blivit mer nu. Förhoppningsvis kan det hjälpa till att synliggöra sporten mer, säger Louise. 

I Brasilien nåddes hon av rapporter från släkt och vänner om hur hennes medaljer rönte medial uppmärksamhet och när hon kom hem blev hon själ rejält uppmärksammad. Bronsryttaren hoppas att det ger ringar på vattnet för sporten.
– Jag tror till och med att det finns de som är ridsportintresserade som knappt kände till paradressyren innan. Jag hoppas verkligen att det blir ett riktigt uppsving nu.

Louises framgångar har redan gjort att sporten syns mer i media och nu önskar Louise att det även leder till fler aktiva.  Det är inte mer än fem år sedan hennes olycka i stallet som ledde till en hjärnskada som än i dag påverkar hennes vänstersida och gör att hennes ”batteri” med energi är räcker betydligt kortare innan det blir stopp. Sedan olyckan arbetar Louise målmedvetet mot att bli så lik sitt gamla jag som möjligt. För den förra Grand Prix-ryttarens del har hästarna och ridningen varit ovärderliga på resan.
– Utan familjen och hästarna hade jag aldrig varit där jag är idag. Hästarna har betytt otroligt mycket eftersom de var en så stor del av mitt tidigare liv. Förr tränade och utbildade jag hästar, men nu har de tagit hand om mig istället.

Louise vet dock vilket stort steg det kan vara att börja tävla och att det kan krävas en stor dos mod för att ta det. Upp till regional nivå krävs ingen klassificering, men innan debut på nationell nivå behövs en klassificering som avgör vilken grad ryttaren ska tillhöra.
– Jag hoppas att många fler med någon funktionsnedsättning vågar mönstra. Att bara klassificera sig är väldigt stort. Det var svårt för mig också och tankarna snurrade kring hur mycket jag skulle orka och klara av, men vänner och familj hjälpte till att övertala mig, säger den dubbla bronsmedaljören.

Bronsküren i Rio:

 

I nästa nummer av Ridsport som kommer ut i morgon finns en längre intervju med Louise där hon berättar mer om sin resa mot bronsen, vad som betyder mest för framgångarna och om nya Grand Prix-mål.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden