Hoppning
14 januari 2021 13:30

Ludo Philippaerts tillbaka i sadeln

RutineradHan har vunnit EM-silver, ridit fyra OS och blivit belgisk mästare sex gånger. För snart sex år sedan tackade Ludo Philippaerts för sig och la stövlarna på hyllan, men nu är han tillbaka på tävlingsbanan igen, i sadeln på sönernas hästar.

Ludo Philippaerts tillbaka i sadeln
Ludo Phillipaerts och Parco på EM i Donaueschingen 2003. Nu är Ludo tillbaka på tävlingsbanan. Foto: Roland Thunholm

Ludo Philippaerts har synts på de stora tävlingarna under flera år men som 51-åring tackade han för sig, efter en framgångsrik karriär som kröntes av ett silver på EM i Arnhem 2001. Istället la Ludo fokus på sina söner, främst tvillingarna Olivier och Nicola, som båda tävlar på högsta nivå.

Ludo-olivier-philippaerts
Ludo Philippaerts med bland andra sonen Olivier vid WC-finalen i Scandinavium 2016. Foto: Roland Thunholm

Nu finns även de yngre sönerna Thibault och Anthony i sporten, något som är en av anledningarna till att Ludo Philippaerts nu vill tillbaka. En annan anledning är en drastisk viktminskning – han berättar i ett filmklipp på sin webb att han tappat 30 kilo.

Tillsammans med Olivier är Ludo nu i spanska Oliva, där han under torsdagen red sönernas H&M Extra och H&M Legend of Love felfritt i en 1,30-klass.

Ludo själv vill dock inte använda ordet comeback, men berättar att ett pass i sadeln i oktober fick honom att längta tillbaka.
–  Jag är sugen på att komma igång igen. Jag har saknat detta de senaste fem åren. När jag satte mig i sadeln i oktober kom glädjen över att rida direkt. Jag har kul, så kul att jag vill tävla igen. Inte på högsta nivå, men för glädjen det ger mig. Jag hoppas att jag kan få njuta av det här under en lång tid, och på det här sättet kan jag coacha mina söner, inte bara teoretiskt utan även praktiskt. Vi får se om jag fortfarande kan tävla i högre klasser, jag kan inte svara på det än. Men att åka på tävlingar med fina hästar, ha trevligt och samtidigt stötta mina söner – det är det jag strävar efter, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden