Fälttävlan
3 maj 2020 14:09

Ludwig Svennerstål: ”Har fått ett år till på mig att träna”

Fokus framåtLudwig Svennerstål rider ut coronakrisen i brittisk lockdown. Den första tomhetskänslan när OS flyttades fram har förbytts till träningsmotivation. Nu är det full fart framåt med hela fem OS-aktuella hästar.

Ludwig Svennerstål: ”Har fått ett år till på mig att träna”
Nu har Ludwig Svennerstål tid att finslipa detaljerna. Foto: Roland Thunholm

– Istället för att reta mig på att det inte bli något OS i år tänker jag att det här innebär att jag har fått ett år till på mig att träna. Något som kommer att göra att både jag och mina hästar kommer att vara ännu bättre förberedda för att vara med och slåss om medaljerna, säger Ludwig Svennerstål som har sin bas i engelska Tetbury sedan tio år tillbaka.

Sedan lagmedaljen på EM förra sommaren har satsningen gått ut på att vara som bäst när OS avgörs. Hela fem hästar har matchats mot spelen, för att vara säker på att någon av dem skulle vara i form. Trots kallduschen är både hästägare och sponsorer med på tåget och OS-satsningen fortsätter som planerat, fast mot 2021. Och Ludwig Svennerstål vet precis var han ska lägga lite extra krut.
– Jag har bestämt mig för att fokusera extra på dressyren, säger han till Dagens Nyheter som har skrivit om Sveriges högst rankade fälttävlansryttare.

Utan stödet från hästägare och sponsorer hade det varit tufft. Hela världsekonomin är hårt ansatt, konstaterar Ludwig Svennerstål. Huvudsäsongen har förvandlats till extrem lågsäsong, vilket innebär noll kronor i prispengar och inga hästaffärer. Men han har bestämt sig för att inte låta oro och osäkerhet prägla hans liv.

Förutom att det tar fem gånger så lång tid att handla mat och att pubarna gapar tomma, märker vare sig han eller hästarna av restriktionerna särskilt mycket. De tränar på som vanligt.
– Det jag saknar mest är att jag inte kan gå till gymmet. Jag har visserligen fått hjälp av SOK, Sveriges olympiska kommitté, och fått övningar som jag kan göra hemma men det är inte samma sak. Jag har betydligt svårare att hålla fokus när jag tränar hemma.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden