Fälttävlan
10 september 2015 19:18

Lurige Luron visade klassen

Anna Nilsson och Luron rockade i Blair Castle när EM inleddes med dressyr på torsdagen. Johan Lundin och Johnny Cash inledde med att sätta personligt rekord i dressyren i trestjärnig klass med 51,7 straff.

Lurige Luron visade klassen
Anna Nilsson och Luron är torsdagens svenska glädjeämne i Blair Castle. Foto: FEI/Richard de Klerk

– Jag är inte så missnöjd att jag tänker kasta av mig hjälmen eller så, men jag hade hoppats komma under 50 straff. Det var mitt mål, säger han. 

Ekipaget var först ut av svenskarna och det är ingen hemlighet att dressyren inte är dess starka sida. Valacken såg dock avspänd ut och visade ett program utan några missar. Första galoppfattningen var inte jättelyckad och Johnny Cash slog lite med huvudet i båda galoppökningarna. Störst plus blir det för skrittdelen och med lite extra plus för skrittdelen.
– Jag vet inte varför han gjorde så med huvudet i galoppen, det brukar han inte göra, säger Johan Lundin som red med en klassisk remontgrimma. 
– Han har lite svårt att ta riktigt stöd så det handlar om att testa sig fram till vad som fungera. 

Det blev 51,7 straff, vilket är personbästa i trestjärnig klass för ekipaget. Första internationella tävlingen på nivån förra året fick ekipaget 57,6 straff. 
– Jo, det går åt rätt håll i allafall. Men jag hade, som sagt, gärna presterat lite bättre. 

Anna Nilsson och Luron visade sig från sin allra bästa sida inne på dressyrbanan. Valacken glänste i travprogrammet och fick också betalt för det med några nior.

Luron har dock inte helt glömt bort sin vana att busa lite, och i avsaktningen till skritt blev det ett litet skutt. Skrittprogrammet var sedan lite spänt, men i galoppen visade han återigen fin form och härlig gång. I första ökningen blev det lite sprattel som drog ner siffrorna, men detta hindrade inte Anna Nilsson från att satsa i nästa ökning.
Poängen slutade på 39,7 straff för den svenska lagryttaren som sken som en sol när hon red ut från banan.
– Ja, jag är så glad, säger hon.
– Det är så roligt att vara här och Luron känns fantastisk.

Vid sidan om banan stod det svenska fälttävlanslagets dressyrtränare Elisabet Lundholm och mös.
– Jag är inte ett dugg förvånad. Anna fick visa vilken skicklig ryttare hon är, säger hon.

Louise Svensson Jähde och Viva visade bland annat fina travökningar, men det blev också en hel del missar, bland annat i första bytet , ena skrittpiruetten och skritten. Viva var bitvis lite lång och låg i formen och tittade till på något vid huvuddomaren ett par gånger. Det blev 52,2 straff.
– Det är ungefär där vi är nu, säger Louise Svensson Jähde som red på kandar.
– Ja, jag behöver det för att hålla ihop henne.
Mästerskapsdebutanten startar enbart individuellt och är glad över att ha fått göra sin dressyr på torsdagen.
– Nu kan jag gå terrängen i morgon och koncentrera mig på den.

Anna Nilsson ligger nia när halva startfältet har gjort sin dressyr. Sverige är fyra i lagtävlingen som leds av Storbritannien. 

Start- och resultatlistor med dressyrprotokoll

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden