Hoppning
26 mars 2020 15:10

Lunds CRF ställer in: ”Klokt att sitta lugnt i båten just nu”

CoronasmittanPå torsdagen tog även Lunds Civila Ryttarförening beslut om att ställa in helgens tävlingar, där bland annat elitallsvenskan skulle ha ridits. "Smittskyddsläkaren ansåg att föreningen bör koncentrera sig på aktiviteter för de egna medlemmarna", berättar tävlingsledaren Markku Söderberg.

Lunds CRF ställer in: ”Klokt att sitta lugnt i båten just nu”
Lunds CRF har ställt in helgens planerade tävlingar. Foto: iStock

Lunds CRF hade över 230 starter per dag under helgens planerade tävlingar, men nu ställs de in.
– Det är såklart jättetråkigt, det är många som vill tävla – det var många anmälda och nästan lika många reserver. Men tiderna är som de är, så det är inte mycket annat att göra. Jag kan tycka att nu när myndigheterna kommit fram till att det vore bättre att låta bli, då är det rätt beslut. Sedan är det jättetråkigt att man måste ta beslutet, berättar tävlingsledaren Markku Söderberg.

Det var efter diskussion med den skånska smittskyddsläkaren som föreningen tog beslutet.
– Smittskydd Skåne ansåg att föreningen bör koncentrera sig på aktiviteter för de egna medlemmarna. Det verkar som om trycket på ridsporten utifrån är ganska hårt nu. Jag kan tycka att förbundet bör vara tydlig i sin kommunikation, det underlättar inte för föreningarna att de själva ska göra sina egna bedömningar. Det lär ju dessutom komma nya direktiv från Folkhälsomyndigheten och regeringen i påsk, när man ser hur allt har utvecklats, så jag tror att det kan vara klokt att sitta lugnt i båten – inte envisas med att köra på som vanligt just nu, konstaterar Söderberg.

Även överdomaren Fredrik Reuterskiöld menar att det inte fanns några andra alternativ just nu.
– Vi måste ju hålla oss till de restriktioner som finns, så det blev väl ett naturligt beslut.

Gjort riskbedömning

Föreningens ordförande Marie Morgensterns Folin kommenterade beslutet i ett pressmeddelande under torsdagen.
”Det är så klart tråkigt att behöva ställa in. Vi har följt de instruktioner som finns för
arrangemang med färre än 500 besökare och gjort Smittskyddsmyndighetens
riskbedömning. Eftersom vi är baserade i Skåne behöver ju våra tävlande inte resa särskilt långt. I tillägg hade vi inte heller planerat för ett traditionellt meeting med uppstallning.

Under torsdagen har vi haft en god dialog med Smittskydd Skånes personal och efter att ha utvärderat olika möjligheter rekommenderade de att vi för tillfället begränsar våra aktiviteter till våra egna medlemmar. Vi följer deras rekommendation och tackar för deras stöd.
Vi vill också passa på att tacka Svenska Ridsportförbundets personal för gott stöd och bra diskussion under de senaste dagarna.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden