Hästägartips
19 oktober 2019 11:15
Ridsportplus

Lyckas med avvänjningen

Fem tipsFölets avvänjning från modern kan bli dramatisk, men det finns faktorer som kan underlätta. Ridsport ger dig de fem bästa tipsen för att du lättare ska lyckas med avvänjningen.

Lyckas med avvänjningen
Ridsport tipsar om hur du bäst lyckas med avvänjningen av ditt föl (bilden har inget samband med texten). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det börjar bli dags att tänka på avvänjningen av årets föl. Ju mer odramatisk den kan 
göras, desto bättre start får fölet på sitt självständiga liv.

Fakta

Så lyckas du med avvänjningen

När?

De praktiska omständigheterna för uppfödaren brukar avgöra tidpunkten för avvänjning: antalet ston, om fölet ska stanna kvar hemma eller om stoet ska sättas i arbete. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd till Hästhållningsföreskrifterna bör föl inte vänjas av före fem månaders ålder. Vanligt är att vänta betydligt längre, från sju månader och uppåt.

Planering

Ha en plan för vad som ska hända med fölet. Ska det vara kvar hos uppfödaren eller lämnas till en lösdrift? I det senare fallet är det viktigt att känna till om fölen släpps gemensamt på ett speciellt datum.

Stegvis

Vid stegvis avvänjning skiljs sto och föl på nätterna och går tillsammans på dagen under några veckors tid, innan de skiljs åt helt.  Man kan även låta stoet vänja av fölet själv, så att sto och föl går tillsammans tills den nya avelssäsongen börjar.

Snabbt

Abrupt avvänjning ur en hel flock med ston och föl, innebär att stoet med det äldsta fölet tas bort ur gruppen först och sedan fortsätter man tills det bara är fölen kvar. Ett äldre gallsto eller en valack bör ha introducerats i flocken redan tidigare, och kan ta över stonas roll som trygghetsfaktor och fostrare.

Ett annat sätt att tillämpa abrupt avvänjning är att avlägsna stoet från fölet, till exempel köra henne till en hage långt borta, så att sto och föl inte kan höra varandras gnäggningar.

Foder

Fölet bör ha tillskottsfodrats med grovfoder en tid före avvänjning, så att det äter bra. Många föl tappar ändå lite i vikt vid avvänjning, särskilt om den nya situationen innebär ny miljö och anpassning till nya hästar.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-