Avelsnyheter
3 februari 2017 10:50

Lyckat fölköp gav utdelning

(Uppdaterad med filmlänk) Av de 49 som sållats ut av KWPNs hingstnämnd finns en svenskägd blivande stjärna. Ridsport träffade två av tre ägare till Dokibo LN, hingsten som inte kan låta bli att hoppa.

Lyckat fölköp gav utdelning
Guldkantad stam och riktig fin teknik i sin hoppning, nr 108 Dokibo LN Z har presenterat sig väl. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Bland alla de etablerade namnen bakom hingstarna i den tjocka KWPN-katalogen stack plötsligt Nyberg från Halmstad ut. 

Det var nummer 108 Dokibo LN Z (e Diamant de Semilly-For Pleasure) som redan på pappret visade upp en minst sagt guldkantad härstamning med mängder av prestationer på mödernet. Hingsten ägs av en svensk trio genom Thomas Larsson, Lars Nyberg och hans dotter Louise Nyberg.

Louise och Lars Nyberg, stolta över Dokibo LN Zs resultat.


När tredje besiktning var klar hade deras hingst gått hela vägen och klarat den tuffaste selekteringen som bjuds i Europa. Exteriör check, härstamning check och inte minst fin hoppning och temperament check. Nu väntar inridning för Dokibo hos Stal Brinkmann som visade hingsten.

Louise Nyberg är hoppryttare och har sin bas i Holland sedan sju år även om hon nyligen varit en period hos Marcus Ehning i Tyskland.
– Vi har haft vår unghästar på bete i Sverige där vi har bra kuperade marker. Dokibo åkte dit som föl efter att jag köpt honom hos uppfödaren, sedan kom han tillbaka hit i höstas för att förberedas för selekteringen, berättar Louise.

Hur kom det sig att ni hittade honom?
– Jag såg annonsen med stammen, åkte dit och sa i princip, jag köper honom nu, på en gång. Stammen är helt otrolig.

Vad kostade en sådan stjärna som föl för två år sedan?
– Jag tyckte det var mycket för ett föl här med 150 000 så vi är tre på honom, mycket kan hända på vägen. Just idag känns det inte så kanske, säger Louise.

Att få en hingst accepterad i tredje besiktning är stort för vilken uppfödare och hästägare som helst, ett härligt kvitto helt enkelt.

– Vi har haft verksamhet på flera olika ställen, mina träningshästar på ett ställe, unghästarna på ett annat. Nu letar jag efter ett ställe att hyra in mig på för att starta min verksamhet, förklarar Louise.

Dokibo ska ridas in och förberedas för flerdagarsprovet i mars. Han visade upp sig som en otroligt hoppglad individ som inte kunde vänta på sin tur på hinder. När han släpptes för lösgalopp i buren hoppade han in i hoppdelen, inte en utan flera gånger. 
– Så har han varit sedan han var liten och hela tiden nu under hans förberedelser. Han kan inte sluta hoppa känns det som, säger Louise och skrattar.
– När vi hoppade löshoppade hemma häromdagen så stod en annan serie upp och då hoppade han en stor oxer baklänges, inget stoppar honom.

Har ni inte haft tanken på att visa i Sverige och för SWB?
– Vi kände att om det fungerade här så står dörren till andra förbund öppen och då är det en enklare väg, menar Lars Nyberg.

Dokibo LN Z har skrivit in sig på näthinnan hos många här i ’S-Hertogenbosch, inte bara för att han showade inför sin visning utan mest för kompetens över hinder.


”Här hittade jag hinder”


”Jag tar serien baklänges, hur svårt kan det vara?”


”Här är ett till, plättlätt”

Vill du se mer av Dokibo LN Z? Se filmen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden