Körning
18 augusti 2019 18:24

Lysande konkörning för Fredrik Persson – avancerade stort

EM i fyrspannPlötsligt händer det! En svensk kusk, Fredrik Persson kör en lysande konkörning, kommer till omkörning och rycker fram i den totala resultatlistan. Vilken härlig avslutning på årets Europamästerskap i fyrspannskörning!

Lysande konkörning för Fredrik Persson – avancerade stort
Fredrik Persson gjorde en lysande konkörning och avancerade stort vid EM. Det blev totalt en elfte plats för svensken. Foto: Karolina Swärdh

Vem som vann vid EM i fyrspann i tyska Donaueschingen? Ja, ingen kunde matcha Bram Chardons framfart. Nederländaren var i topp redan innan sista dagens konkörning där allt skulle avgöras. Tätt i hälarna hade han Frankrikes Benjamin Aillaud, men han lyckades hålla undan hela vägen.

48566851082_4f242c2684_o
Full koncentration hos Bram Chardon på väg mot EM-guldet. Foto: FEI/Richard Juilliart

Banbyggaren, Nederländernas John Jacobs,  hade byggt en bana som först ansågs som ganska lätt, men som kuskarna snart upptäckte, hade en hel del utmaningar.

48566698501_860301515e_o
Guldmedaljen är säkrad och Bram Chardon skriker ut sin glädje. Foto: FEI/Richard Juilliart
48566697166_0e9e53e5ff_o
Glädjeyra hos Bram Chardon efter guldet. Foto: FEI/Richard Juilliart

Svensk kusk till omkörning

Spänningen steg när det var dags för tio i topp i startfältet men innan dess hade alltså Fredrik Persson visat sin klass och utan större bekymmer tagit sig till omkörningen.
–  Superjobbat av Fredrik att ta sig dit, menade Sveriges Chef d’Equipe, Annika Borg. Omkörningen går ju helt på tid, en vält boll är tre extra sekunder.
–  Och de kör fort, väldigt fort!

Fredrik Persson kom åtta i konkörningen och slutade på elfte plats totalt vid EM.

48566713876_c4ed359b4c_o
Glenn Geerts på väg mot bronsmedaljen. Foto: FEI/Richard Juilliart

Glenn Geerts avancerade

Dramatiken i toppen höll i sig. När en boll föll för Tysklands Georg von Stein tappade han också sin tredjeplacering och föll ner till fjärde. Belgiens Glenn Geerts var snabbt framme och tog över bronspositionen. Han lyckades också klara sig kvar på den platsen hela vägen och den bronsmedaljen var också sympatiske Geerts första medalj i så stora sammanhang.

48566856002_c5827a5dcb_o
Fransmannen Benjamin Aillaud körde hem silvermedaljen. Foto: FEI/Richard Juilliart

Även tvåan från Frankrike Benjamin Aillaud, som visat storform hela EM-helgen, var också extra nöjd över sin första medalj i så här stora sammanhang.

Extra roligt också att Anna Sandmann, en av få kvinnor i startfältet, från Tyskland tog en femteplats och det pris hon inte fick i den individuella tävlingen kompenserades med det lagguld som Tyskland tog med god marginal till tvåan Belgien och trean Frankrike.

48566767871_7323a450c3_o
Det tyska laget vann något oväntat lagguld. I laget ingick Georg von Stein, Anna Sandmann och Michael Brauchle. Foto: FEI/Richard Juilliart

Roligt att en kvinnlig kusk är med och slåss i topp hela vägen. Även för hennes del var det debut på mästerskapsnivå.

Tyskland tog sitt första lagguld på EM

Det var också Tysklands första lagguld i EM-sammanhang. Kanske gick det extra bra eftersom de hade mästarkusken Boyd Exell med sig hela vägen.
–  Jag sa till dem att att fokusera på silver och inte bry sig om vad nederländarna gjorde. Vi hade aldrig väntat oss detta!

Men Axel Olin då? Man kan väl inte säga att detta mästerskap gick hans väg. I konkörningen hade han 12 straff, det innebar plats nummer 34. Totalt blev det en tjugoåttonde plats för Team Olin.

Ändå ser det inte kolmörkt ut för de både svenska teamen, förändringar är på gång, enligt uppgift, ännu så länge lite hemligt. Så under tiden är det bara att njuta av det perssonska rycket i konkörningen och en fin placering totalt.

48566769781_1092f9af9c_o
Den individuella guldmedaljen gick till holländaren Bram Chardon, silvret till Benjamin Aillaud, Frankrike, och bronset till Belgiens Glenn Geerts. Foto: FEI/Richard Juilliart

Resultat individuellt EM i fyrspann, Donaueschingen 2019:

GULD: Bram Chardon, Nederländerna

SILVER: Benjamin Auillard, Frankrike

BRONS: Glenn Geerts, Belgien

48566765901_54dea8129b_o
Det tyska laget tog guld (Georg von Stein, Anna Sandmann, Michael Brauchle), Belgien tog silver (Dries Degrieck, Edouard Simonet, Glenn Geerts) och Frankrike brons (Benjamin Aillaud, Antohony Horde och Thibault Coudry) vid EM i fyrspannskörning 2019. Foto: FEI/Richard Juilliart

Lagresultat EM i fyrspann, Donaueschingen 2019:

GULD: Tyskland

SILVER: Belgien

BRONS: Frankrike

Femma: Sverige/Fredrik Persson, Axel Olin

Individuella resultat
Komplett lagresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden