Sportnytt
8 april 2021 20:15
Ridsportplus

Magdalena Regårdh vill bevara det unika i svenska tävlingar

Nominerad─ Vi har ett unikt upplägg för tävlingar i Sverige, där föreningar arrangerar med ideella funktionärer. Det vill jag slå vakt om, samtidigt som vi behöver professionella tävlingar för att förbereda ryttarna strax under landslaget. Det säger Magdalena Regårdh, nominerad som ny ledamot i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion.

Magdalena Regårdh vill bevara det unika i svenska tävlingar
Magdalena Regårdh föreslås som ny ledamot i tävlingssektionen. Foto: Privat/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon är hoppryttare, uppfödare, banbyggare och tränare, och dessutom ideellt engagerad i Skånes Ridsportförbunds hoppkommitté. Därmed tillför Magdalena Regårdh många kompetenser om hon blir invald i tävlingssektionen, som valberedningen föreslår.

─ Det känns kul och spännande, och hedrande förstås, att bli föreslagen, säger Magdalena som har en hel del funderingar kring ridsportens tävlingar, främst inom hoppningen som hon känner till bäst.

Jag tror att vårt svenska system är en av anledningarna till att vi har så många framgångsrika ryttare trots att vi är ett litet land

─ Vi har ett unikt upplägg i Sverige med tävlingar som bygger på ideell verksamhet. Jag har bott i USA i tio år och där är tävlingarna upplagda på ett helt annat sätt, som professionella arrangemang, och deltagaravgifterna blir därefter.
─ Jag tror att vårt svenska system är en av anledningarna till att vi har så många framgångsrika ryttare trots att vi är ett litet land. En stor bredd skapar en stor topp. Det finns också en stor tillgänglighet på tävlingar.

Slippa åka till Spanien för att få rutin

Samtidigt finns även i Sverige en utveckling mot större och mer professionella tävlingsplatser med betalda funktionärer.
─ De krävs också för toppnivån av sporten. Vi behöver tävlingar som förbereder de ryttare som nosar på landslagsplatserna, och som inte borde behöva åka till Spanien för att skaffa sig rutin.

Breeders Trophy, 6-åringar hopp final 161009 Breeders Trophy. Magdalena Regårdh med Lucy in the sky blev 4:a i 7-årshoppningens final. Photo: Roland Thunholm
Magdalena Regårdh och egna uppfödningen Lucy in the Sky. Foto: Roland Thunholm

Magdalena Regårdh konstaterar att små ideella föreningar inte kan erbjuda den typen av tävlingar.
─ Samtidigt är det jätteviktigt att värna även om dessa. Som ryttare väljer jag ibland att åka på de mindre tävlingarna, eftersom det är i den miljön hästintresset växer fram och nya ryttare skapas.

Vill se mer av nischade tävlingar

Hon tror att vi kommer att få se mer av nischade tävlingar i framtiden, och mer variationer än det klassiska hopptävlingsupplägget med enstjärniga (lokala) klasser på lördagen och tvåstjärniga (regionala) på söndagen.
─ Varför inte erbjuda två dagars lokal tävling, så att ryttare på den nivån får tävla två dagar i rad? Man kan även med de höjderna ha en cup med final. Dessa ryttare lägger ner jättemycket pengar på sin häst, och då är det viktigt att de får ha roligt på trevliga tävlingar.

Arbetet i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion innebär ett övergripande ansvar för alla tävlingsgrenar.
─ Det ska bli väldigt intressant och nyttigt att lära sig mer om de andra disciplinerna, och få byta erfarenheter över disciplingränserna.

Lämnade tillbaka diplomeringen

Senast Magdalena Regårdh kom till tals i media handlade det om att hon valde att avsäga sig sin tränardiplomering, som en reaktion mot domstolsbeslutet att en tränare inte kunde fråntas sin diplomering.
─ Jag tycker att diplomeringen och tränarutbildningen är bra, men var frustrerad över situationen. Det är möjligt att jag ansöker om att få tillbaka diplomeringen så småningom, men just då kändes det viktigt att markera på något sätt, säger Magdalena Regårdh.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden