Clinic
3 maj 2018 16:41

Maikel van der Vleuten höll uppskattad clinic i Trollhättan

Det enkla är det svåraEn av världens främsta ryttare gästade Sverige under helgen. Maikel van det Vleuten lärde ut sitt "typiskt holländska" system i Trollhättan. Sofia Björserud var en av ryttarna som deltog.

Maikel van der Vleuten höll uppskattad clinic i Trollhättan
Maikel van det Vleuten tillsammans med Sofia Björserud och Carmenzini SB. Cornelia van Dommele Olsson är lärling hos Sofia och red också på clinicen. Foto: Privat

En världsstjärna har varit på besök i Trollhättan. OS- VM- och EM-medaljören Maikel van der Vleuten från Nederländerna höll en uppskattad clinic i Trollhättan under valborgsmässoafton.

En av deltagarna vid clinicen var Sofia Björserud, 33 år, som driver Stall Olga i Trollhättan. Hon hade med sig två hästar som hon red för Maikel van der Vleuten: egna uppfödningarna Cardigan (SWB val f-12 e Cardento-Jupilot) och Carmenzini SB (SWB val f-09 e Caressini L-Judex xx). Sofia berättar att hon uppskattade clinicen mycket.
– Den var bra och i lite holländsk anda, det gick mycket ut på att rida hästen som den själv vill bli riden.

180503_maikelvandervleutenholluppskattadclinicitrollhattan3
Maikel van der Vleuten in action i Trollhättan. Foto: Privat

Fokus låg på rytmn och att göra det enkelt.
– Maikel förklarade att det är att göra det enkla enkelt som är det svåra.

Sofia har stor erfarenhet av träning i olika länder, hon har bland annat arbetat som beridare i både Tyskland och Kina, och har ridit på heltid sedan hon var 17 år gammal och tävlar i dag i hoppning upp till 1,50. Det här att ryttaren rider hästen som den vill bli riden tycker hon är typiskt holländskt.
– Visst finns det andra också som familjen Whitaker som rider på det sättet, säger Sofia, men generellt vill hon kalla ridstilen holländsk.
– Maikel berättade att när han red sin Verdi ville hästen gärna gå lågt med huvudet och Maikel lät honom göra det, för han visste att han skulle höja huvudet när han behövde.
– Han menade att om man låter hästarna vara som de är, då är de också som bäst.

Maikel var också tydlig med att det finns många olika sätt att rida på för att lyckas i till exempel världscupen.
– Han förklarade att han system inte är det enda sättet utan det finns många andra sätt också.

180503_maikelvandervleutenholluppskattadclinicitrollhattan4
Madelene Larsson, Sofia Björserud, Josefin Hansén och Angelica Nilsson var några av deltagarna på clinicen. Foto: Privat

Det var inga komplicerade övningar som ryttarna fick göra. I unghästgruppen red ekipagen över tre bommar med fem- till sex galoppsprång emellan innan de även fick rida en enkel bana. Sofia upplevde att Maikel var lite imponerad över hästmaterialet.
– Unghästarna var ganska jämna, men det var väl Magnus Österlunds hingst som stack ut lite extra, säger Sofia och tänker på Hampshire VDL (f-12 e Arezzo VDL-Indoctro).

Sofia tyckte att Maikel van der Vleuten var en trevlig kille som svarade villigt på ryttarnas frågor. Han pratade bra engelska och var lätt att förstå.
– Jag uppfattade honom som lite blyg och ödmjuk och han spädde inte på en massa. Det var skönt att se att man inte måste vara ”stor och kaxig” bara för att man ligger i toppen på världsrankingen.

Om Sofia skulle bli tillfrågad att rida för Maikel van der Vleuten igen skulle hon gärna tacka ja till detta.
– Absolut, det var väldigt trevligt och mina hästar gick jättebra, säger Sofia.

I de två clinicgrupperna red Sofia Björserud, Magnus Österlund, Angelica Nilsson, Madelene Larsson, Josefin Hansén och Felicia Brundin. Maikel van det Vleuten höll även träningar dagtid  för både ponny- och hästgrupper under några dagar innan clinicen.

180503_maikelvandervleutenholluppskattadclinicitrollhattan2
Clinicen var uppskattad både av ryttare och publik. Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden