Nyheter
18 mars 2020 17:10

”Målet är att Falsterbo Horse Show ska äga rum som planerat”

CoronasmittanAlla internationella tävlingar i närtid har ställts in på inrådan av FEI. Nästa evenemang på tur i Sverige är LGCT Stockholm och därefter Falsterbo Horse Show. "Vår absoluta inriktning är att det blir tävlingar i Falsterbo vecka 28", säger tävlingsgeneralen Jana Wannius, som även kan tänka sig att öppna upp för OS-träning om det behövs.

”Målet är att Falsterbo Horse Show ska äga rum som planerat”
"Jag är optimist i grunden", säger FHS-generalen Jana Wannius. Foto: Fredrik Jonsving

Jana Wannius befinner sig just nu i amerikanska Wellington och har precis sett hur tävlingarna i hästmeckat stängts ner två veckor i förtid. Han är dock inte orolig personligen för coronaviruset och känner sig heller inte begränsad av rådande restriktioner. Det enda som är problematiskt är hemfärden till Sverige som är tänkt att ske i månadsskiftet mellan april och maj.
– Just nu ser det ut att vara roddbåt som gäller, men det är ingen idé att oroa sig för det ännu, säger tävlingsgeneralen för Falsterbo Horse Show.

Samma ingångsvärden gäller för hästfolkets största sommarhappening, varför gå händelserna i förväg, menar Jana Wannius.
– Vår absoluta inriktning är att det blir tävlingar i Falsterbo vecka 28. Vi har inte gjort några förändringar över huvud taget. Banorna sköts som vanligt och vi har enorm efterfrågan på både biljetter och mässa. Att jobba på något annat sätt vore ohållbart i nuläget, säger han.

– Det är över tre och en halv månad kvar till Falsterbo Horse Show och det hinner rinna mycket vatten under broarna fram tills dess. Jag tycker det känns väldigt positivt att IOK, som är den viktigaste spelaren i sammanhanget, har gått ut med inställningen att OS ska hållas som planerat. Det är en mycket stark signal, säger Jana Wannius och tillägger att han är medveten om att läget snabbt kan förändras.

”Allt går att lösa”

Även om det ännu så länge inte införts något allmänt tävlingsstopp i Sverige, är det dock tydligt att smittskyddsläget kommer att påverka möjligheterna att kvala till exempelvis Falsterbos unghästklasser. Men det ser inte Jana Wannius som något oöverstigligt problem.
– Skulle många tävlingar stängas ner får man helt enkelt fundera över kvalreglerna. Visar det sig att folk inte har haft möjlighet att rida, då får vi ta en diskussion med Robert Solin om hur vi ska lösa det. Det här är en fullständigt unik situation.

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå flaggade under onsdagen för att det börjar bli allt svårare att tänka OS när tävlingsmöjligheterna sakta men säkert försvinner.
– Får vi inte tävla förrän vi kommer in i juni är det väldigt svårt, säger han till SVT Sport.

Jana Wannius säger att han förstår dilemmat, speciellt för dressyren där domarnas bedömning är central för uttagningen på ett annat sätt än på exempelvis hoppsidan. Samtidigt flaggar han själv för möjligheten att öppna upp arenorna i Falsterbo för tävlingsliknande träning om det blir ont om tävlingstillfällen inför OS.
– Som alla vet har vi en av världens bästa gräsbanor där vi gärna bygger upp en hinderpark om det behövs – hopphästarna behöver ju få några ordentliga rundor i kroppen innan OS. Dessutom gör vi om hela dressyrunderlaget enligt konstens alla regler. Vi kan hissa flaggorna överallt och till och med bemanna dressyrkurerna. Det är inga problem alls, säger Jana Wannius.

Falsterbo Horse Show är ännu så länge tänkt att gå av stapeln den 4-12 juli.

Gällande LGCT Stockholm och Stockholm Horse Week, som planeras äga rum den 12-14 juni, meddelar tävlingsorganisationen att man håller sig uppdaterad kring läget och meddelar så fort det sker några förändringar i planeringen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden