Dressyr
16 april 2015 10:35
Ridsportplus

Malin och Paulinda positivt taggade

Sveriges två dressyrhopp Malin Hamilton och Paulinda Friberg har båda en bra känsla inför torsdagens Grand Prix start i Thomas & Mack Center. Ingen av dem tänker rida med handbromsen i. Läs om deras känsla inför deras allra första världscupfinal, dessutom i Las Vegas.

Malin och Paulinda positivt taggade
Di Lapponia T på banan med Paulinda. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Båda två reser tillsammans med sin familjekrets. Malin har maken Magnus och dottern Ella med sig. Paulinda har föräldrarna och kusiner med som uppbackning och support.

Efter onsdagens träning sa Malin så här om sin Fleetwood:
– Han tog ju hela resan jättebra, och klarade karantänen galant. Men första dagen jag rider efter ett litet uppehåll som det här så undrar jag alltid hur i hela friden jag ska kunna styra runt honom. Han känns helt enkelt som en oxe, det blir sen bättre dag för dag. Jag gjorde hela övningen så tävlingslik som möjligt, flätade honom och hade tävlingssporrarna på. Fleetwood både kändes verkligt bra och tog atmosfären jättebra inne i arenen.

Paulinda tyckte så här om sitt träningstillfälle med  Di Lapponia T:
– Det kändes bra överlag, jag tycker att hon känns fin. Det är faktiskt som vilken tävling som helst och jag försöker göra allt så lika som möjligt. Jag brukar rida ut i hörnen noga och låta henne stå still där för att vänta på mig, här blir det extra viktigt för publiken är så nära. Men det gick bra, hon tog det väldigt förnuftigt. Med Di Lapponia behöver jag lite hastighetskontroll, hon behöver lära sig att vänta.

Malin och Fleetwood övade speciellt på övergångarna piaff-passage som i Göteborg blev mindre lyckade.
– Jag har övat mycket på stället med piaffen, nu blev det nästan för bra så därför trimmade vi övergångarna lite extra.

Paulinda brottas med en känsla av overklighet.
– Har jag verkligen kvalat Las Vegas?
– Samtidigt som det känns som en vanlig tävling kan jag inte riktigt få in att jag är här för att jag kvalat. Det kommer nog inte att gå upp för mig förrän på söndag, säger hon.

Fleetwood tog atmosfären riktgt bra och Malin ser fram emot att få rida till publikreaktionerna,
– Han blir nästan bara bättre med lite applåder under rittens gång. Fleetwood behöver bli mer på tårna, han är ju nästan för lugn och när han blir spänd blir reaktionen närmast lite konstig, Han spänner emot och blir svårpåverkbar, då ser han het ut men det är inte det som är problemet. Jag tror att publiken kommer att göra honom mer på tårna på ett positivt sätt.

Malin har sitt eget sätt att värma uppp inför sin ritt i Grand Prix-klasssen på torsdagen.
– Jag tar ut honom vid 6-tiden för att rasta honom. Blir det varmt sen under förmiddagen så får han bli spolad. Sen går jag undan och är för mig själv frram tills det är dags att sitta upp. Jag kanske lyssnar på en ljudbok eller något, men jag gör det ensam.

Paulinda är sin egen hästskötare här i Las Vegas, det betyder bland annat morgonfodring.
– Jag går upp vid 4-tiden, tar shuttlebussen från hotellet och är i stallet till klockan 5, så då äter både jag och Lapponia. Sen rider jag ett pass med henne, inte så långt. Det hon inte lärt sig tidigare går inte in nu precis före start. När det är klart så kommer jag att ta det ganska lugnt och samla mig.

Paulinda berömmer tävlingsorganisatioen men har en farhåga.
– Hittills har det varit väldigt blåsigt, nu verkar det som om värmen kommer. Det kan bli otroligt hett i stallarna och de har plockat ner all aircondition-utrustning. Det är det enda jag är orolig för är hettan, att stå en bra bit över 20 timmar per dygn i hög värme är inte bra.

Under tisdagen fick de uppleva en riktig sandstorm när det på mycket kort tid blåste upp i öknen runt Las Vegas. Stallar och tält var lite i farozonen med allt gick vägen.

Malin Hamilton startar 12:51 Las Vegas-tid (21:51 svensk tid)
Paulinda Friberg startar 13:09  Las Vegas-tid (22:09 svensk tid)

Finalens webbsida
Resultatsida för hoppning och dressyr
Startlista dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden