Hästägartips
18 december 2017 05:06
Ridsportplus

Malin tipsar: Så hittar du rätt vid provridningen

Viktigt test"Det är ganska sällan jag får en perfekt känsla på provridningen, men där­emot kan jag känna var potentialen finns och vad som går att ändra." Så säger Malin Baryard Johnsson, som här delar med sig av sina sex bästa tips inför provridningen och minnen från när hon provred två hästar som skulle komma att bli riktiga världsstjärnor.

Malin tipsar: Så hittar du rätt vid provridningen
Malin har beskrivit OS- och EM-hästen ”Gullan” (Cue Channa) som en fantastisk häst som troligen har det största hjärtat av alla hästar Malin har haft. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ta hjälp av någon

”Först och främst, ta hjälp! Ha med dig en tränare eller en vän.”

Ta reda på fakta

”Ta reda på så mycket som möjligt om hästen innan. I dag kan man ju hitta hur det mesta på nätet. Kolla vad hästen har gjort och inte gjort. Har den inte startat på fyra månader, fråga varför. Det finns tusen saker att tänka på och man ska kolla upp alla tusen saker. ”

Gå på magkänsla 

”I slutändan handlar det ändå alltid om din magkänsla. Det spelar ingen roll om du hittar världens bästa häst om du inte har världens bästa känsla på hästryggen, då blir det inte bäst. Din egen känsla är jätteviktig. Jag går jättemycket på magkänsla när jag köper häst.”

Lita på magkänslan

”Jag kan sätta mig på en häst och känna att ingenting fungerar just då, men att hästen känns riktigt häftig. Då måste jag bara våga lita på det.”

Se att det finns potential

”Det är ganska sällan jag får en perfekt känsla på provridningen, men där­emot kan jag känna var potentialen finns och vad som går att ändra. Med åren har jag lärt mig hur jag gör för att prova en häst.”

Hästen måste försöka

”Hästen måste visa att den försöker, den kanske inte kan ändra sig direkt men den måste försöka. Gör den inte det blir jag skeptisk. Det är sällan hästens fel utan det är att jag rider på ett sätt som den tidigare ryttaren inte gjorde. Men för mig är det viktigt att hästen åtminstone vill anpassa sig till min ridning, även om det är svårt.”

Malin om när hon provred...

”Flippan” (Butterfly Flip)

171216malinbutterflyfliplg

”När jag provred Flippan var det inget som var bra någonstans, hon bara bockade och for runt. Jag hoppade kanske 25 språng och i de sista två kände jag att det kanske fanns någonting. Jag fick erbjudandet om att ta hem henne och prova, och tack vare de där sprången gjorde jag det.”

Malin om när hon provred...

”Räven” (Reveur de Hurtebise)

171216malinrävenrt”Han gick inte att styra alls när jag provred. Han var bara fyra år, jag var gravid och vi provred mitt i natten… Jag hoppade knappt en meter men fick en sån otrolig känsla. Just den känslan får man inte så ofta, men så är han en superstjärna. Om jag skulle söka efter den känslan varje gång kanske jag inte skulle ha någon av de hästar som jag har.”

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden