Sport
7 juli 2016 19:00

Malinfinal med en tvåa Brink

Den tio ekipage stora 6-årsfinalens upplösning handlade mycket om Malin Nilsson. Hon inledde klassen, ledde länge och blev till till både segrare och trea. Mellan Malin och Malin kom Jan Brink som tvåa med RayMore 1284. - Jag är positivt överraskad, sa Malin, pallplatsvan sedan 2015.

Malinfinal med en tvåa Brink
Foreign Affair och Malin Nilsson kan inget annat än vinna i Falsterbo. Photographer Roland Thunholm

De 6-åriga hästarna red inför britten Andrew Gardner vid C, Susanne Rudholm och Leif Törnblad. Läktarna var fyllda och ekipagen fick ett varmt mottagande.

Första ekipage till start var Malin Nilsson med Forlan (KWPN e Jazz Highline, uppf van der AA, äg Johan Ifverson, Patrik Kittel och Andreas Helgstrand) som åter gjorde ett riktigt bra program, de drog hem bra omdömen för skritten som har koefficient 2. De flesta bytena gick vägen och valacken har ett härligt uttryck, totalt 71,979 procent. Så tidigt i klassen kunde ingen ana att det skulle räcka till en tredjeplats men så blev det.

Maj-Christine Ehnberg Fogelberg med Rio Da Carma (SWB e Skovens Rafael – Jaguar, uppf/äg Häglinge Nygård AB, Maria Ohlsson) gjorde kalasresultat i kvalet men i finalen blev det flera bytesfel som kostade procent.

Yvonne Österholm och Fiera Girl (36)  (SWB e Faustinus-Rubinrot, uppf /äg Malin Myrman) red inte bara för sina finalprocent utan finns med i bland nominerade till unghäst-VM. Stoet visar fin regelbunden trav med ganska aktiva bakben men är inte så bogfri. Fiera gör riktigt fina byten som är den stora stötestenen för 6-åringar. Yvonne har stoet i föredömlig form i alla gångarter, totalt 70 procent.

Stefan Jansson och Zidney  representerade SWB och Sverige 2015 i unghäst-VM (SWB e Zuidenwind -x Laurentio, uppf Camilla och Set Andersson, äg Stefan Jansson, Magnus Ringmark)och var sexa i Falsterbo 2015. Valacken är en av de många genuina hästar som blir bättre och bättre med mer utbildning snarare än att bara vara expressiva i unghästklass. Totalt 69,375 procent.

Jan Christensen red en av de många Fürstenball-avkommorna, den store snudd på grove Fürstenblick (DWB e Fürstenball-Bernstein). Gången är stor och lite långsam, än så länge med mycket svävmoment. Ryggningen avslöjade att han ännu är valpig med mycket breddande bak och lite svårt med koordinationen. Små galoppvolter är inte lätt men med en så skicklig pilot går allt, totalt 71,771 procent.

Jan Brink har åter tagit RayMore 1284 (SWB e JJ RayBan – Figaro R, uppf Kerstin och Thom Nilsson, äg Green Lane Farm South LLC) till final och hingsten har en härligt lätt mekanik i trav med fint sidvärtsarbete. Bytena sitter men har ännu inte den gest de får med mer styrka och säkerhet. Precisionen i uppvisningen är mycket bra och RayMore sätter inte en hov fel i utmärkt form, totalt 74,479 procent. Det innebar temporär ledning och en andraplats till slut.

Norska Silje Bakken har sin bas i Danmark och blir en allt skickligare unghästpilot år för år. Med Bøgegårdens Santiago (Hann e Soliman de Hus-Wesley) har hon förmodligen något stort på gång. Den elegante och rörlige hingsten har fin aktion och bakbensaktivitet dessutom med en galopp i mycket uppförsbacke. Det imponerade inte lika mycket på domarna som på undertecknad, totalt bara 70,156 procent.

Så var det dags för Michael Søgaard igen med Fredensdals Fountain(DWB e Fürstenball – Stedinger), en vacker skimmel som kallad ”Gråtass”. En Fürstenball-avkomma med fin aktivitet i sina bakben jämförelsevis och lite mer nerv än de flesta. Nerven slog till i en av volterna men Michael fick kontroll igen. Det kostade förmodligen en högre placering men oj så fina byten de gör, både gest och fin balans. Totalt 69,844 procent.

Så var det då dags för Foreign Affair  (KWPN e Rock Forever-Scandic, uppf/äg Jan Greve) och Malin Nilsson, knäpptyst i arenan, nästan andäktigt. En häst som rör sig med en sådan härlig lätthet och är så samarbetsvillig måste vara en skatt att äga och rida. Dessutom skrittar han bra och klarar miljön i Falsterbo. Galoppen har fin uppförsbacke trots att exteriören skulle kunna indikera det motsatta, Foreign Affair har mycket funktionella gångarter för dressyr. Totalt 76,146 procent och en klar och värdig seger.

Sandra Sterntorp startade sist med sin relativt nya partner Leo Degraunch (Old e Sir Oldenburg – Welt Hit II, äg Helene Holzt Karlsson), en häst med härlig mekanik och flott sida. Sandra kan programridning och visar upp det bästa Leo har för dagen men stundtals blir han bakom lod, dyrt. I galoppen blir det bättre och fina byten ger bra poäng. Mot slutet av programmet har de jobbat upp sig igen. Totalt 71,927 procent och det blev fjärde plats, nära pallen.

Håll utkik under kvällen efter intervjuer med ryttarna.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden