Sportnytt
28 februari 2020 07:27
Ridsportplus

Mammas ord om sparsamhet har präglat Maria Gretzers liv

40 år med hästar”Min mamma sade tidigt att det aldrig kommer att gå att leva på hästar. Nu äntligen tror jag att hon förstår att jag har lyckats” berättade Maria Gretzer under sitt föredrag på Hästföretagarforum i Göteborg. Hon avslöjade också vad hon såg som sina styrkor, och vad hon tycker om löshoppning av unga hästar.

Mammas ord om sparsamhet har präglat Maria Gretzers liv
Maria Gretzer säger ifrån. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon kan sätta många titlar på sitt visitkort. OS-ryttare, landslagstränare, kommentator i Sveriges Radio, ledamot i FEI:s styrelse och hästutbildare är bara några av dem.
− När jag slutade nian tog jag ett sabbatsår, och det pågår fortfarande, summerade Maria Gretzer sitt liv inför publiken på Hästföretagarforum.

När hon skulle berätta vad hon tyckte att hon var bra på blev listan inte särskilt lång.

− Jag är nog ganska bra som tränare, och på att titta ut föl som kan bli bra. Och så kan jag sova överallt, i slott som i koja, och har social kompetens.
− Sedan tycker jag om växlingarna i livet, med glamour ena dagen och ligga på knä och rensa avloppet i spolspiltan nästa dag.

180302 Singular Ls La Silla Roland Thunholm A74q0070
Singular Ls La Silla och Maria Gretzer vann hingstklassen på bruksprovet 2018. Foto: Roland Thunholm

Slipper mocka 15 boxar

Maria Gretzer kan se tillbaka på 40 år som yrkesverksam med hästar, även om verksamheten inte är lika omfattande nu som för ett antal år sedan. I dag har hon sju-åtta egna hästar mot 25 hästar som hon hade i stallet för 30 år sedan.
− Mina dagar börjar inte längre halv sju på morgonen med att mocka 15 boxar, och fortsätta hela dagen för att avsluta med träningar på kvällen. Jag har fortfarande träningar men bara på dagtid för sådana som själva är yrkesverksamma, berättade hon.

Maria Gretzer tog med publiken på en resa genom hennes liv med hjälp av olika hästar som hållpunkter. Hon visade också en lista på hästar som hon sålt utomlands genom åren. På listan fanns Felici, som gick med 4 fel oftare än noll, men som såldes till en ryttare i Mexico, svårridna Cinderella som Marcus Ehnings sponsor köpte till Ehning, och John Blund som hon köpte för 40 000 som 4-åring och sålde till Paul Schockemöhle för en betydligt högre summa.
− Sedan kunde jag köpa en ny lastbil.

Noga med vem som köper

− Jag har alltid bestämt i förväg vilka hästar jag har för att sälja, och vilka jag vill behålla. Jag säljer en eller två hästar per år, och är noga med vem som köper. Jag har aldrig varit i rättegång om en hästförsäljning.

Ridsport
Shane Carey och Fecybelle vid en tävling 2018. Arkivbild: Roland Thunholm

Fecybelle är den senaste i raden av försäljningar.
− Jag köpte henne när hon var 3 år för att förädla och sälja. Shane Carey som red henne sa att han inte tyckt så mycket om en häst sedan han red ponny, men jag köpte henne för att hon skulle säljas.

Efter sådana hästaffärer har Maria Gretzer haft god ekonomi.
− Andra gånger har det varit nära mammas gissning, och då är alternativet att strypa kostnader. Under en period lät jag bli att gå till frissan och en kompis fick klippa mig.

Under en period lät jag bli att gå till frissan

En av de saker Maria Gretzer själv tycker att hon är bra på är att hitta bra föl och unghästar.
− De ska vara exteriört korrekta, och snygga. En snygg häst är lättare att sälja än en ful. Och så måste de ha fina ögon, inte ögon som russin i lussebullar.
− De ska ha en bra galopp i balans, och vara bra i munnen. Halsen ska vara väl ansatt, inget kvastskaft instucket mellan bogarna.

Löshoppning är chansartat

Att löshoppa unghästar ger däremot inte alltid rätta svar, menade Maria Gretzer.
− Jag löshoppade Marcoville tre gånger och grät varje gång.
− Det är så chansartat med löshoppning med 3-åringar som växer, och är i ny miljö. Det är inte säkert att de som lyckas bäst på 3-årstestet blir de bästa hästarna.

Linnea_singular_rt
Linnea Ericsson-Carey och Singular Ls la Silla på Gothenburg Horse Show 2020. Foto: Roland Thunholm

Alla hästar är inte till salu i Maria Gretzers stall. En av dem som inte säljs, ens när Beezie Madden lägger bud, vilket hon gjort, är Singular Ls La Silla.
− Folk kan säga att jag är dum i huvudet, men det kan få vara så nu när jag är 60 år. Han är min drömhäst, som kom till mig just när jag slutat rida på den nivån. Och han och Linnea Ericsson-Carey som rider honom klickar till 100 procent.
− Jag funderar ibland på vad som hade hänt om jag tidigare i livet hade fått hästar som passade mig. Men vi var flera som red vad vi kunde få då, och det fick gå det med.

Jag funderar ibland på vad som hade hänt om jag tidigare i livet hade fått hästar som passade mig

Maria Gretzers mamma är i dag 86 år och har till slut insett att det gick att leva på hästar.
− Hon har slutat tjata nu. Men hon har pratat i hela mitt liv om hur viktigt det är att ha en sund ekonomi, och det har varit nyttigt, avslutade Maria Gretzer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden