Sverige
23 juli 2023 10:00

Man åtalas för djurplågeri efter att ha avlivat ponny själv

BrottEn äldre man i västra delarna av Sverige tog saken i egna händer när hans ponny skulle avlivas. Nu åtalas han för djurplågeri då åklagaren menar att sättet ponnyn avlivades på orsakade lidande.

Man åtalas för djurplågeri efter att ha avlivat ponny själv
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Fromthepolder

Det var i januari som åklagaren menar att brottet begicks.

Enligt åtalet ska mannen inte låtit avliva sin ponny på ett sätt som gjorde att den skonades från onödigt lidande och obehag.

En del av åtalet för djurplågeri handlar också om att den aktuella ponnyn var sjuk och mager med sårskador innan avlivningen och att mannen inte gett den veterinärvård. Detta upptäcktes när länsstyrelsen gjorde en kontroll. Enligt vittnesmål av veterinär som kallades till platsen var ponnyn ”något av det värsta” hen sett. Det var också veterinären som bedömde att avlivning var enda alternativet för ponnyn.

Veterinären erbjöd sig att avliva ponnyn, men detta gick inte mannen med på. Han ville göra det själv. Han gjorde sedan detta med hjälp av en bultpistol, men ska enligt ett vittne inte ha avblodat ponnyn efter användandet av bultpistolen. Detta trots att veterinären ska ha upplyst honom om att detta måste göras efter att djuret blivit medvetslöst av bultpistolen.

Mannen medger till viss del att ponnyn inte har fått all tillsyn som behövts, men han nekar till brottet djurplågeri.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden