Sverige
2 juni 13:51

Många lastar sin B-kortslastbil för tungt

ÖverlastNär yrkestrafikgruppen i Västerås för någon månad sedan utförde täta trafikkontroller, vägdes många mindre lastbilar med plats för två hästar - lastbilar som får köras av personer med personbilskörkort. Resultatet? Samtliga bilar var för tungt lastade.

Många lastar sin B-kortslastbil för tungt
Många kör runt med för tung last i sin b-kortslastbil. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

De marknadsförs ofta som ett smidigt sätt att transportera sin häst på, de små hästlastbilarna som får köras av den som har behörighet B på körkortet. Men många lastbilsägare har inte koll på lastvikten, och att de ofta kör med för tung last – du kan inte köra två normalstora hästar i en mindre lastbil på B-körkort.

– Alla blir lika förvånade och säger att de berättat för företaget de köpt bilen hos vad de ska ha den till, hur mycket de ska lasta och vad som ska köras, säger bilinspektör Jonas Nordin till lastbilstidningen Proffs.

Tidningen har varit i kontakt med flera lastbilsförsäljare, som berättar att det här med lastvikten är ett stort problem. Det handlar bland annat om att vissa fordon registreringsbesiktas utan inredning, och när inredningen sedan sätts in så stämmer inte längre den lastvikt som angetts i registreringsbeviset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden