Veterinärt
21 augusti 2020 18:13
Ridsportplus

Många muskelsjukdomar är ärftliga

Starkt rasbundetHästkroppen är en förnämlig arbetsmaskin — om bränsletillförseln fungerar som den ska. Störningar kan påverka musklerna negativt. Ridsport har intervjuat veterinär veterinär Anna Eriksson om olika muskelsjukdomar på häst.

Många muskelsjukdomar är ärftliga
Fullblodsstoet Zamantha Zaid drabbades av den ovanliga muskelsjukdomen Recurrent Exertional Rhabdomyolysis. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Energi till hästens muskler kommer från fett och kolhydrater. Kolhydraterna tas upp ur tarmen i form av glukos och lagras som glykogen i muskelfibrer och lever. Glykogenet omvandlas till energi som sedan används när hästen arbetar. Fettet utgör koncentrerad energi. Det är betydelsefullt vid långvarig ansträngning och medför att glykogenet räcker längre.

    Om hästen har en muskelsjukdom rubbas glykogenlagringen. Glykogenet ansamlas i musklerna i stället för att tömmas ut genom arbete. När hästen börjar arbeta bildas mycket stora mängder mjölksyra, vilket spränger sönder musklerna så att enzymerna ASAT och CK, som normalt finns i muskelcellerna, läcker ut i blodbanorna.

    Finns bra diagnostiska metoder

    Det är framför allt de stora muskelgrupperna i rygg och länd som drabbas av detta muskelsönderfall och det sker vanligen efter arbete.
    – Det finns bra diagnostiska metoder för att avgöra om en hästs problem rör sig om muskelsjukdom eller ej, säger Anna Eriksson, klinikveterinär vid Specialisthästsjukhuset Helsingborg, med specialistkompetens i hästens sjukdomar.

    Forskare har funnit att såväl PSSM som RER har en tydlig ärftlighetskomponent och är starkt rasbundna. Sjukdomarna förekommer hos varmblodshästar och även om det är en betydligt mindre vanlig orsak till ortopediska problem hos varmblodshästar så måste veterinären ha dessa diagnoser i bakhuvudet.

    Det finns bra diagnostiska metoder för att avgöra om en hästs problem rör sig om muskelsjukdom eller ej.

    Anna Eriksson, veterinär vid Specialisthästsjukhuset i Helsingborg

    Hästen orkar inte prestera

    Hos varmblodshästar är det vanligast att de får klassiska symptom på korsförlamning eller mer subtila symptom på muskeltrötthet — hästen mattas av och orkar inte prestera normalt i slutet av ridpass eller orkar inte prestera flera dagar i följd.

    Fakta

    Träning hjälper

    Drabbade eller predisponerade hästar bör undvika stärkelse- och sockerrikt foder, de bör få mer fett och fibrer. Tillskott av vitamin E och selen är viktigt.

    Daglig motion krävs för att glykogenet inte ska lagras i musklerna.

    Utöver hagvistelse behövs motion som galopp i högt tempo.

    Uppvärmning före arbete och nedkylning efteråt samt att musklerna hålls torra och varma är ett måste.

    I USA har stora resurser avsatts för forskning kring muskelsjukdomar och forskarna har identifierat ett flertal muskelsjukdomar. Bland dem PSSM 1 som beror på en defekt gen, GYS1, som gör hästar predisponerade för sjukdomen. PSSM 1 finns hos cirka 20 hästraser inom varmblod, kallblod och ponny. Vissa hästar drabbas bara någon gång, hos andra blir det ett återkommande problem.

    I dag finns bara ett validerad gentest, det är för PSSM 1. I sociala medier propageras även för andra gentester, men doktor Stephanie Valberg, en av världens mest välkända forskare på området, varnar för dem.
    – Det svåra med genetisk forskning är inte att hitta variationerna, utan att upptäcka om en speciell variation kan kopplas till en specifik sjukdom eller ej, säger hon.
    – Vi har färska studier av muskelbiopsier som visar att de genvarianter som dessa tester påvisar, är vanliga hos hästar som inte har några som helst muskelproblem.

    Ridsport i morgon: Muskelsjukdom blev slutet för Lindas häst

    Fakta

    Olika muskelsjukdomar

    PSSM: Polysaccharide Storage Myopathy typ 1 kopplas till genmutationen GYS1.

    PSSM typ 2: Har liknande symtom utan koppling till GYS1.

    MFM: Myofibrillar myopathy liknar PSSM 2, men är en egen sjukdom.

    RER: Recurrent Exertional Rhabdomyolysis, är relativt vanligt hos fullblod och varmblodstravare. Ger stresskänslighet och överkänslighet mot bland annat kalium.

    EAM: Equine Atypical Myopathy är en akut, säsongsbunden muskelsjukdom som beror på förgiftning av lönn.

    Vanliga symtom på muskelsjukdom är att de stora korsmusklerna verkar spända och ömma, hästen är stel och ovillig att röra sig, den darrar, är orolig och svettas rejält. Vissa hästar kan få kramp. Detta uppkommer i regel efter arbete.

    Andra symtom kan vara:

    • Allmänt dåligt humör
    • Ovilja i ridningen
    • Mörkröd eller kaffefärgad urin
    • Svårighet att lyfta bakben vid verkning, skoning
    • Diffus hälta

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden